Aktualizované Zo Slovenska

Kauza zneužívania maloletých v Galante: Sex s klientmi tu mali viacerí!

Medializovaná kauza naberá ďalší rozmer. Poslanec Lipšic od riaditeľa centra očakáva vysvetlenie, prečo neoznámil trestný čin.

V galantskom resocializačnom zariadení Čistý deň mali sex s klientmi takmer všetci terapeuti. Podľa poslanca Národnej rady SR Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) to potvrdila jedna z bývalých klientok a terapeutov. Poslanec v spore zastupuje Natáliu, ktorú mal zneužívať jeden z terapeutov.

PREČÍTAJTE SI: Terapeut údajne sexuálne zneužil neplnoleté dievča! Verzie prípadu sú podozrivé

Sex, tabletky i facky

„Dostal som ďalšie informácie od bývalých zamestnancov alebo klientov, ktorí nechcú byť medializovaní, ale chcú vypovedať," uviedol na tlačovej konferencii v parlamente Lipšic. Spomínaná terapeutka podľa Lipšica píše v liste, že v zariadení mali zle zaobchádzať s chlapcom. Počula, ako lietali facky, ako hokejku lomia po nohách, chlapca videla s modrinami aj na hrudníku. Terapeuta nachytala s klientkou, chovankyni mal dávať tabletku.

Pomocného terapeuta, ktorý mal sex s maloletou Natáliou, označila za arogantného blázna, ktorý mal pomer minimálne s dvoma dievčatami, ktoré jej to povedali.

„Dobre vedel, že sú maloleté, vedel, čo robí, deti odtiaľ zažívali peklo. Všetci okolo mňa mali pomer s klientmi až na jedného kolegu a kolegyňu," citoval Lipšic terapeutku, ktorá bude vypovedať v trestnom konaní.

PREČÍTAJTE SI: Prípad sexuálneho zneužívania v galantskom centre: Riaditeľ obvinenia odmieta

Lipšic: Je to trestný čin

Podľa Natálie terapeut poznal jej vek, lebo mal prístup k jej zložke. Podozrivý to podľa Lipšica najskôr potvrdil, potom sa snažil zmeniť výpoveď, že k sexu došlo nie v roku 2014, ale 2015, kedy mala Natália 15 rokov.

„Je trestný čin sexuálneho zneužívania v prípade, ak je osoba do 18 rokov v starostlivosti alebo pod dozorom nejakej inej osoby. Ten dozor môže byť aj faktický. Je zjavné, že podozrivý vykonával dozor nad klientkami nižších fáz. Bez akýchkoľvek pochybností sa dopustil trestného činu sexuálneho zneužívania podľa paragrafu 202 Trestného zákona. To vyšetrovateľka vôbec nevyšetrovala," vyhlásil Lipšic.

Poslanec odmieta argumentáciu, že údajne zneužívané dievčatá prišli do resocializačného zariadenia s bohatými sexuálnymi skúsenosťami.

„To sú maloleté drogovo závislé šľapky, preto si s nimi môžu robiť, čo chcú. Toto vlastne oni hovoria. Na zvracanie mi je z toho. Čo to je za argument, že keď boli v minulosti promiskuitné, tak nevadí, že sú zneužívané?" rozhorčuje sa Lipšic.

PREČÍTAJTE SI: K prípadu údajného sexuálneho zneužívania dievčat z Galanty zasadne výbor

Prebieha kontrola

Ako informoval minister práce Ján Richter, v utorok v obedňajších hodinách prebehla hĺbková kontrola v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante, ktoré je momentálne bez klientov, ktorí sú na pobyte v Chorvátsku. Kontrola bola zameraná na zabezpečenie starostlivosti o deti. Je to reakcia na medializovanú kauzu o údajne znásilnenej chovankyni Natálii, o jej výsledkoch bude verejnosť informovaná až vtedy, keď budú kompletné výsledky.

Kontroly v dnes vykonávali aj v zariadeniach v Bratislavskom samosprávnom kraji. Na brífingu to uviedol predseda BSK Pavol Frešo. „Kontrolu chceme urobiť odborne, zrozumiteľne a verejne," doplnil Frešo s tým, že prvé výsledky kontrol by mohli byť známe už v priebehu budúceho týždňa.

Natália sa našla

Pätnásťročná Natália na pobyt s resocializačným centrom do Chorvátska nešla, nepustila ju matka. Dievča bolo dočasne, do pondelka umiestnené v zariadení v Palárikove. Informovala o tom RTVS.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM