Monika Földešiová Rôzne

Každých 30 sekúnd jeden mŕtvy

Vedeli ste, že každých 30 sekúnd na svete niekto umiera na rakovinu pľúc, čo každý deň predstavuje 3 000 a ročne viac ako milión obetí?

Európe si rakovina pľúc každoročne vyžiada viac ako 330 000 životov a na Slovensku každý rok viac ako 2 000. Na druhej strane treba vedieť, že sa každý deň pracuje na vývoji nových postupov liečby rakoviny pľúc. Na svete v súčasnosti prebieha takmer 1 000 klinických štúdií, ktoré skúmajú nové liečivá na toto ochorenie.

Hoci rakovinu pľúc dostanú aj nefajčiari, faktom je, že až 70 % pacientov s týmto ochorením boli či sú fajčiari. Táto závislosť zabíja polovicu pravidelných užívateľov nikotínu, pričom štvrtina fajčiarov zomiera predčasne v strednom a vyššom veku (35 – 69-roční). Tí, ktorí fajčenie zanechajú, znížia svoje riziko úmrtia v nasledujúcich desaťročiach. Buďte medzi nimi.

„Ľahká“ cesta k adenokarcinómu Odvolací súd v USA v máji podporil hlavné časti rozhodnutia nižšieho súdu z roku 2006, podľa ktorého výrobcovia cigariet desiatky rokov klamali verejnosti o zdravotných rizikách fajčenia. Rozhodnutie tiež zakázalo označenie „ľahké“ cigarety, pretože sa ukázalo, že takéto cigarety nie sú bezpečnejšie než ostatné. Je načase, aby bol namiesto obetí fajčenia pochovaný mýtus „menej škodlivých“, tzv. ľahkých cigariet. Primár pneumoonkologického oddelenia Ružinovskej nemocnice v Bratislave Peter Kasan v tejto súvislosti pripomína, že u fajčiarov vzniká návyk na nikotín (čo je svojím spôsobom nervový jed) a v ich tele sú receptory, ktoré ho potrebujú. Ak ho nedostanú, snaží sa fajčiar z „light“ cigariet „vydolovať“ všetko, čo sa dá a zvyšuje dávku. Je to priama cesta k získaniu ťažko terapeuticky ovplyvniteľného typu rakoviny pľúc – adenokarcinómu. Medzi niekoľkými existujúcimi typmi rakoviny pľúc, ktoré sú rôzne závislé na pôsobení cigaretového dymu, bol predtým častejší tzv. dlaždicovobunkový nádor vyskytujúci sa vysoko v dýchacích cestách. Keď sa však začali fajč!iť cigarety s nízkym obsahom dechtu, rástol viac výskyt adenokarcinómu, nádoru postihujúceho skôr malé priesvity dýchacích ciest hlboko v pľúcach. Hlbokou inhaláciou tak fajčiari komplikujú možnú neskoršiu snahu lekárov o záchranu ich života. ** Nikotínová „emancipácia“ žien** Pred pár rokmi publikoval tím Claudie Henschkeovej z Cornellovho lekárskeho centra v New Yorku štúdiu, ktorá bola pre ženy veľmi varujúca. Podľa výsledkov výskumu, ktorého sa v USA zúčastnilo takmer 17 000 mužov a žien, čelia fajčiarky dvojnásobnému riziku vzniku rakoviny pľúc ako fajčiaci muži. Na druhej strane však majú fajčiace ženy oproti mužom väčšiu šancu, že rakovinu pľúc prežijú. V posledných rokoch počet žien postihnutých rakovinou pľúc priam raketovo stúpol, čo odborníci vysvetľujú tým, že čoraz viac ich podlieha fajčiarskej neresti. V Českej republike pred 10 rokmi ochorelo napríklad na rakovinu pľúc desať žien na 100 000 obyvateľov a dnes ide už o trojnásobný počet ochorení. Na Slovensku tiež počet žien s rakovinou pľúc badateľne stúpa. Predtým bolo fajčenie dlho doménou mužov, no dnes „rýchlikom smrti“ cestujú viac ženy. Podľa štúdie nemeckého výskumného centra rakoviny siahajú po cigarete medzi ženami častejšie tie s nižším vzdelaním (dvakrát častejšie než ženy s maturitou). Fajčí viac než polovica žien-samoživiteliek a čoraz viac cigaretám holdujú diev!atá. Pre ženy je podľa štúdie ťažšie skoncovať s fajčením ako pre mužov. Sú menej motivované prestať fajčiť, lebo bez cigarety vraj priberú viac než muži. Musia mať preto pri odvykaní pevnejšiu vôľu.

Nikdy nie je neskoro prestať fajčiť Známeho nitrianskeho onkológa, docenta Petra Beržinca sa pacienti a ich rodinní príslušníci často pýtajú, či má význam prestať fajčiť, keď už má človek karcinóm. Odpovedá, že áno. Zanechanie fajčenia totiž znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych a respiračných komplikácií po operácii alebo rádioterapii. Je tiež preukázaný negatívny vplyv fajčenia na efektivitu cytostatickej liečby, obzvlášť pri cielenej biologickej liečbe. Skončiť s fajčením skutočne nie je nikdy neskoro. Najväčšie úspechy sú u fajčiarov, ktorí zanechajú návyk tesne po tridsiatke, no významné zníženie rizika (o viac než 60 %) je aj u tých, ktorí prestanú fajčiť po 50. roku veku. Práve ľudia, ktorí prestali fajčiť v 50. roku života, tvoria „len“ 6 % chorých s rakovinou pľúc. Tabakový dym obsahuje asi 4 000 rôznych chemických látok, z toho sto látok je karcinogénnych a stojí za to zbaviť sa tej záťaže. Žiaľ, nemožno podporiť názor mnohých fajčiarov, že keď včas prestanú, telo sa zase vráti do normálneho stavu. Hoci dochádza k „vyčisteniu“ pľúc od dechtu, nie je už možné v neskoršom veku zvýšiť obranné funkcie bunky. Platí však, že čím skôr človek s fajčením prestane, tým menej budú obranné funkcie buniek zoslabené.

Zdroj: www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM