Erik Bojničan Zo Slovenska

KDH reaguje na výzvu: Vieme si predstaviť, že vytvoríme základ budúcej vlády s Mostom a Sieťou

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) si vie predstaviť, že vytvorí základ budúcej vlády s Mostom-Híd a #Sieťou. Reaguje tak na dnešnú výzvu Mosta-Híd, aby KDH a #Sieť jasne povedali, ako si predstavujú alternatívu voči vláde Smeru-SD a či sú ochotní vytvoriť ju s Mostom-Híd.

Ilustračný obrázok k článku KDH reaguje na výzvu: Vieme si predstaviť, že vytvoríme základ budúcej vlády s Mostom a Sieťou
Zdroj: TASR

„KDH si dokáže predstaviť takýto základ budúcej vlády. Výzva Bélu Bugára ide v línii stratégie KDH+, ktorú sme schválili vo februári na sneme v Nitre. Sú to strany, ktoré aj hodnotovo majú k sebe blízko a podľa mňa v tom najbližšom období by mohli dokázať vytvoriť alternatívu voči socialistom, ktorí dnes vládnu, a voči korupcii, ktorá sa rozvíja na Slovensku,“ uviedol predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan.

Slovensko podľa šéfa KDH Jána Figeľa potrebuje alternatívu voči korupcii, populizmu a zadlžovaniu národa. „Naším cieľom nie je Smer dopĺňať, ale nahradiť,“ dodal Figeľ.

Most-Híd dlhodobo tvrdí, že vidí alternatívu voči vláde Smeru-SD s KDH a #Sieťou. „Z hľadiska programu a hodnotových kritérií sú k sebe najbližšie. A práve tieto strany by mohli vytvoriť stabilnú vládu bez Smeru,“ povedal Bugár na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Zdôraznil, že nehovorí o žiadnom písomnom záväzku či o predvolebnej koalícii. „Hovoríme len o tom, aby každá z týchto strán povedala, že po voľbách vie spolupracovať a vytvoriť základ budúcej vlády,“ uviedol. Rokovaniami chce Bugár získať od KDH a #Siete jasné stanovisko, či sú schopní pripojiť sa k spomínanej alternatíve.

Predseda Mosta-Híd si uvedomuje, že preferencie trojice strán zatiaľ nenapovedajú výsledku, ktorý by ohrozil Smer-SD. Verí však, že spoločný postup a postoje trojlístka pred voľbami by mohli povzbudiť voličov a alternatíva by mohla urobiť lepší volebný výsledok. Ľudia podľa neho potrebujú signál, že môže zafungovať alternatíva strán Most-Híd, KDH a #Sieť, ktorá by mohla vymeniť jednofarebnú vládu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM