Webnoviny - Svet

Keane odohral v drese Írska už svoj 100. duel

WEBNOVINY.SK

Robbie Keane Foto: SITA/AP BRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – V stredajších medzištátnych prípravných zápasoch sa predstavili aj všetci súperi slovenských futbalistov z B-skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Rusko zvíťazilo v Petrohrade nad Bulharskom 1:0. Víťaznú premiéru nového trénera „zbornej“ Dicka Advocaata zabezpečil už v 6. min akrobatickou strelou z voleja Roman Širokov. Brankár Bulharov Nikolaj Michajlov pred jediným presným zásahom duelu neudržal pre oslepenie slnečným svetlom pokus Aršavina a vyrazil ho pred Širokova, ktorý z prvej loptu poslal do siete a mohol sa tešiť z premiérového reprezentačného gólu. „Tento presný zásah sa ničím nelíši od tých, ktoré som strelil za Zenit Petrohrad. Emócie a oslava boli rovnaké. Je však príjemné, že bol prvým reprezentačným a navyše nám priniesol víťazstvo. Podarilo sa nám rýchlo skórovať, potom sa nám hralo ľahšie. Bulhari ukázali, že sú dobrým mužstvom a podnikli niekoľko nebezpečných protiútokov,“ povedal po zápase pre gazeta.ru Širokov. Advocaat, ktorý nahradil Guusa Hiddinka, poslal do prvého zápasu po svojom májovom vymenovaní do funkcie na trávnik ofenzívnu zostavu s troma útočníkmi a spoľahol sa na skúsených hráčov. V jeho jedenástke nebol žiadny reprezentačný nováčik. Stretnutie sa pôvodne malo hrať v Moskve, ale pre zlé podmienky zapríčinené požiarmi v okolí ruskej metropoly ho presunuli do Petrohradu.

Rusko začne kvalifikáciu ME 2012 v Andorre (3. septembra), o štyri dni neskôr nastúpi v Moskve práve proti zverencom Vladimíra Weissa st. V stredu v Petrohrade v zostave nechýbal ani Žirkov, ktorý vynechá úvodný duel kvalifikácie pre disciplinárny trest. Proti Slovensku však už bude k dispozícii a Advocaat ho chcel vidieť priamo na ihrisku aj v príprave. „Veľmi som chcel vyhrať svoj prvý zápas s ruskou reprezentáciou. Viem, že ešte musíme zlepšiť veľmi veľa vecí, aby sme boli úspešní. Nemyslím si, že by sme sa nedostali tvrdou prácou k zlepšeniu. Tím ukázal svoje schopnosti, nevyužili sme viaceré šance. Dôležité je dnes iba víťazstvo,“ uviedol tréner Dick Advocaat.

Íri prehrali s Argentínčanmi na novom štadióne Aviva v Dubline len tesne 0:1. O jediný presný zásah sa postarala letná akvizícia Realu Madrid Ángel di María. Oba tímy nastúpili v najsilnejšom zložení. Zverencov Giovanniho Trapattoniho o to viac mrzí, že proti silnému súperovi nedokázali uhrať aspoň remízu, aj keď si na to vytvorili viacero dobrých príležitostí. „Hrali sme dobre najmä v druhom polčase. Nechápem, prečo sme sa takým štýlom neprezentovali aj v prvom dejstve. Možno to bolo pre to, že tento zápas bol veľmi prestížny z nášho pohľadu a mal špecifický náboj pre nášho kapitána Robbieho Keana,“ cituje slová Trapattoniho asistenta Marca Tardelliho oficiálna stránka Írskej futbalovej asociácie. Keane odohral v najcennejšom drese už svoj 100. duel. „Zo stretnutia proti Argentíne si môžeme vziať niekoľko pozitív. Darilo sa mladým hráčom, ktorí nemajú toľko skúseností, hlavne Keith Treacy hral výborne. To, že sme si v druhom polčase vytvorili tlak, zmierňuje naše negatívne pocity z prehry,“ nechal sa počuť útočník Tottenhamu Hotspur Robbie Keane. Na lavičke Írska nesedel Trapattoni, ktorého pred pár dňami hospitalizovali pre žalúdočné problémy.

Nečakala sa remíza Macedónska na Malte 1:1. O jediný presný zásah najbližšieho súpera SR (3. septembra od 20. 30 h na bratislavských Pasienkoch) sa postaral v 36. min útočník cyperského klubu APOEL Nikózia Ivan Tričkovski. Za Maltu vyrovnal v druhom polčase Michael Mifsud. Andorra prehrala na pôde Cypru 0:1 a Arménsko podľahlo doma Iránu 1:3.

„Bol to zápas s dvoma rozdielnymi polčasmi. V prvom sme dominovali, ale nevyužili sme niekoľko dobrých príležitostí odskočiť výraznejším rozdielom. Na začiatku druhého dejstva sa stalo to, čoho sme sa obávali: inkasovali sme po chybe v defenzíve. Predmetná dvadsaťminútovka bola z našej strany veľmi slabá,“ vyhlásil kouč Macedónska Mirsad Jonuz pre web národnej federácie (FFM) a dodal: „Takýto vývoj otriasol naším sebavedomím. Striedajúci hráči síce priniesli ku koncu oživenie a išli sme za víťazstvom, ale napokon sa nám ho už nepodarilo dosiahnuť. V tomto štádiu ma znepokojuje, že viacerí futbalisti zjavne ešte nie sú naplno pripravení na sezónu. Pred zápasom sme mali niekoľko taktických porád, na trávniku však mnohí boli ďaleko od ich naplnenia. Realisticky sme napospol očakávali triumf, ale možno tento nerozhodný výsledok práve preto prišiel včas ako potrebná lekcia. Hráči si musia uvedomiť, že nik nemá garanciu miesta v zostave. Cesta do nej vedie len cez zodpovedný prístup. Už v tejto chvíli je mi jasné, že urobím minimálne dve – tri zmeny pred kvalifikačným zápasom so Slovákmi. Nomináciu oznámim 18. augusta.“

Hviezdny zakončovateľ Macedónčanov z Interu Miláno Goran Pandev skonštatoval: „V prvom polčase sme mali prevahu a dostali sme sa do vedenia, pričom sme premrhali ďalšie dve -tri veľké šance. Po zmene strán však Malťania boli lepším tímom, rýchly gól ich povzbudil. Po vyrovnaní sa zomkli v defenzíve, ktorú sme už nedokázali prekonať. Samozrejme, že kvalifikačné súboje so Slovenskom a Andorrou budú úplne iným príbehom, musíme sa dovtedy dostať do plnej formy herne i kondične.“

Súhrn výsledkov stredajších medzištátnych prípravných zápasov súperov Slovenska v B-skupine kvalifikácie o postup na ME 2012 v Poľsku a na Ukrajine:

Rusko – Bulharsko 1:0 (1:0) Gól: 6. Širokov Zostava Ruska: Akinfejev – Aňukov (46. Kolodin), V. Berezuckij, Ignaševič – Žirkov (Biľaletdinov), Semšov, Širokov, Zyrianov – Pogrebňak (46. Pavľučenko), Aršavin (79. Syčev), Torbinskij (69. Dzagojev)

Írsko – Argentína 0:1 (0:1) Gól: 21. Di María Zostava Írska: Given – McShane, O´Shea, Dunne, Kilbane (57. Cunnigham) – Duff, Andrews (67. Gibson), P. Green, Fahey (77. Treacy) – Robbie Keane, Sheridan (56. Keogh)

Malta – Macedónsko 1:1 (0:1) Góly: 47. Mifsud – 36. Tričkovski Zostava Macedónska: Pačovski (78. Nuredinoski) – G. Popov, Noveski, Mitreski (56. Grnčarov), Georgievski (75. Gligorov) – Gurovski (68. Alimi), Naumoski (71. Ibraimi), Despotovski, Lazarevski (64. Šikov) – Tričkovski (55. Stojkov), Pan­dev

Cyprus – Andorra 1:0 (1:0) Gól: 5. Constantinou Základná zostava Andorry: J. Gómes – Rubro, Escura, Splua, I. Lima, C. Martínez – M. Pujol, Vpeira, S. Gómez, Moreno – Andorrá

Arménsko – Irán 1:3 (1:0) 38. Mkrtčian – 68. a 70. Nosrati, 90.+ Aliasgar (z pok. kopu). Zostava Arménska: Kazarian – Hovsepian, Arzumanian, Arakelian, Mkrtčian (74. Hambardzu­mian) – Sahakian, Manoian, Edigarian (88. Grigorian) – Melkonian, Pizzelli (74. Dašian), Movsisian (16. Manučarian)

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM