Alžbeta Paulíková Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Zvolen nebol Zvolenom

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Zvolen nie je výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Zvolen nebol Zvolenom
Zdroj: Dnes24.sk

Poriadne dlhé námestie

Centrom každého mesta je námestie. Na to naše sme hrdí hlavne preto, že patrí medzi najrozsiahlejšie a najdlhšie v strednej Európe. V lete je námestie výborným miesto na posedenie s priateľmi na terase, prechádzka jeho centrom je vždy príjemným oddychom a návštevníci sa môžu z neho napríklad aj kochať výhľadom na náš krásny zámok.

Valaška

A práve s naším pozoruhodným námestím je spojená aj ďalšia zaujímavosť, vďaka ktorej okamžite viete, kde sa nachádzate. Je ňou Pamätník SNP, ktorý bol odhalený v roku 1974 pri príležitosti 30. výročia SNP. Zvolenčania často hovoria, že sa stretnú pri „valaške“ a myslia tým práve pomník v tvare valašky, na ktorej sú figurálne reliéfy.

Zvolenský zámok

Dominantou každého mesta je určite zámok či hrad. Ten svoj má aj Zvolen. Týči sa priamo v centre mesta a návštevníci, ale aj domáci ho uvidia už z diaľky. Zvolenský zámok má svoju históriu a svojou krásou, ale aj príjemným okolím si dnes vyslúžil titul najobľúbenejšieho miesta mladomanželov na ich svadobné fotografie.

Pustý hrad

Tak takouto dominantou sa nemôže pochváliť každé mesto. Zvolen však áno. Zrúcanina nad naším mestom patrí k najväčším hradným komplexom na Slovensku a nie je Zvolenčan, ktorý by neabsolvoval túru na toto miesto. Zaujímavosťou je, že Pustý hrad už dnes môžeme vidieť aj zo Zvolena.

Hokej

Zvolenčania sú aj verní fanúšikovia slovenského hokeja. Je to predovšetkým kvôli nášmu klubu. HKm Zvolen patrí medzi najlepšie hokejové tímy a to nielen tohtoročnej sezóny. Zvolenčania budú naďalej fandiť našim chlapom, aby hokej ostal neoddeliteľnou súčasťou mesta.

Bryndza

Mnohí Zvolenčania nemajú radi oslovenia typu „bryndziari“, no aj napriek tomu patrí bryndza medzi tie veci, ktoré k Zvolenu jednoducho patria. Viacerí sú na to aj právom hrdí, veď ide o súčasť národného jedla, ktoré obľubuje takmer každý Slovák.

Pancierové vozne

Obľúbeným miestom a známym špecifikom Zvolena sú pancierové vozne. Nachádzajú sa neďaleko centra a pripomínajú nám kus histórie z druhej svetovej vojny. Najväčším obdivovateľom tejto súčasti nášho mesta sú hlavne ti najmenší – deti.

Divadlo

Do koloritu Zvolena patrí aj Divadlo Jozefa Gregora Tajovského. Vzniklo v roku 1949 a dnes tu hrajú mnohí známi a talentovaní herci. Za všetkých spomeňme napríklad Štefana Šafárika, Barboru Špánikovú, Ondřeja Daniša či Richarda Sanitru. Divadlo v minulej sezóne predstavilo päť nových premiér a množstvo zaujímavých podujatí. Tento rok sa na prvej premiére môžete zúčastniť už 23. októbra. Divadlo predstaví hru Ten okamih patril mne. Budova je okrem toho obľúbeným miestom na rôzne podujatia ako stužková, svadba, či firemné akcie.

Bytovka na Balkáne

Hoci bytovka, v ktorej pod Pustým hradom bývajú zvolenskí Rómovia, nepatrí kvôli jej vzhľadu medzi naše hrdosti, aj toto je typickým znakom nášho mesta. Viacerí obyvatelia sa sťažujú na schátranú budovu, ktorá víta cestujúcich prichádzajúci do nášho mesta smerom zo Žiaru nad Hronom. Keď túto bytovku pasažieri osobných vlakov či rýchlikov zbadajú, vedia, že o chvíľu treba vystupovať.

Priehrada

Zvolen má mnoho miest, kam si chodia obyvatelia užiť pekné letné počasie. Jedným z nich je Môťovská priehrada, ktorá stále k vode láka ľudí, ktorí túžia po chytaní bronzu či rybárov. No priehrada je lákadlom aj v zime. A to keď pár dní poriadne prituhne a zmení sa na jedno obrovské klzisko. Veď koľkí z nás sa práve na tomto mieste naučili korčuľovať? Aj preto patrí k neodmysliteľnej súčasti nášho mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM