Monika Hanigovská Rôzne

Keď nám Perinbaba dopriala poriadnej nádielky... Archívne snímky z Trnavy a okolia

Perinbaba sa zatiaľ ani tento rok v Trnave veľmi nepredviedla. No aj v našom meste sme kedysi mohli zažiť riadne snehové nádielky. Zaspomínajte si aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Keď nám Perinbaba dopriala poriadnej nádielky... Archívne snímky z Trnavy a okolia
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pravá zima sa vie postarať nie iba o starosti, ale aj o krásne spomienky. Tie sa viažu s radovánkami, ktoré zvyknú byť s týmto ročným obdobím spájané. Ktoré dieťa by už nepotešila naozaj poriadna snehová nádielka. A práve z takýchto zím vám prinášame archívne fotky z Trnavy a okolia.

Stačilo vyjsť pred činžiak

Trnavčan Michal si pre náš spravodajský portál napríklad zaspomínal na veľkú zimnú zábavu, ktoré v minulosti deti zažívali po bohatom vystrájaní Perinbaby priamo pred bytovkami či domami v našom meste.

„Nebolo treba nikam chodiť. Stačilo vyjsť pred dom, či činžiak. Snehu bolo až–až a deti bolo veľakrát ťažké dostať domov. Vonku sa guľovali, sánkovali, stavali si snehuliakov… Vtedy neboli mobily a dorozumievať sa nám často cez zvončeky nechcelo. Veľakrát ste teda mohli počuť, ako deti kričali pred panelákom, že chcú byť ešte vonku. Alebo naopak bolo počuť rodičov, ktorí kričali na deti, aby sa vrátili domov. To bolo skutočné detstvo. Žiadne počítače a tablety. A domov sa chodilo zásadne komplet od snehu,“ povedal Michal.

Zdroj: Eva Hanigovská

Aj mimo mesta

Niektorí Trnavčania sa nechali zase zlákať Smolenicami, ktoré ležia kúsok za našim mestom. „Keď boli moje deti malé a to bolo naozaj dávno, chodili sme často do Smoleníc. Boli tam vždy kopce snehu a dobré podmienky pre sánkovačku, guľovačku, či zasnežené príjemné prechádzky. Pamätám si dodnes, ako tam sneh veľmi dlho držal a pekne vŕzgal pod nohami. Decká sa tam parádne vyjašili,“ vyrozprávala nám Eva, ako si kedysi užívala s deťmi pravú snehovú nádielku.

Zapadnutí v snehovom záveji

Pre náš spravodajský portál si zaspomínala aj Trnavčanka Emília. Napriek neveselej príhode z minulosti, ktorá sa odohrala v snehovom záveji, sa dnes spätne pozerá na zažitý príbeh s úsmevom.

„Snehu bývalo a koľko! Spomínam si na jednu príhodu, ktorá sa mi dosť vryla do pamäti. S manželom sme išli navštíviť moju babičku autom, ktorá bývala pri Trnave. Chceli sme sa jej pochváliť novým autom, vtedy bolo auto „čosi“, viete. Boli sme mladí a akosi sme nedomysleli počasie. Cestou k nej sme zapadli v snehovom záveji. Autá nekúrili ako teraz. Tak si to skúste predstaviť! Nebolo nám vtedy s manželom všetko jedno. Manžel musel ísť do dediny pre pomoc. Našťastie sa však všetko dobre skončilo, “ porozprávala aj dnes so zalomenými rukami vo svojom vyhriatom trnavskom byte na záver pani Emília.

Perinbaba sa však vedela postarať aj o poriadne nepríjemnosti a to napríklad na cestách. V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť niekoľko archívnych snímok z 20. decembra 1967. Ako vidno, zima vtedy poriadne vystrčila rožky. Nafotené boli v daný deň na štátnej ceste Trnava – Bratislava. Miestami vtedy boli naviate na spomenutej ceste aj vyše metrové snehové záveje, a to i napriek zábranám, ktoré boli pravidelne rozostavané na najviac nechránených úsekoch vozovky. Viac už v priloženej galérii.

Zdroj: TASR

Ukrývate doma staré zábery zasneženej Trnavy alebo okolia? Ozvite sa nám na mail trnava@global24.sk

V OBRAZOCH: Ako sa v minulosti  v Trnave a okolí previedla Perinbaba!
6
Galéria
Zdroj: Eva Hanigovská

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM