Alexandra Kolínská Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Košiciach, do ktorých by ste mali zavítať

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Košiciach, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: TASR

Turistika aj rekreačné chaty

Obec Košická Belá sa nachádza v nádhernej okolitej prírode, kde dominujú listnaté aj ihličnaté lesy druhohorných vápencových východných svahov Slovenského Rudohoria. Turistickým lákadlom v nich je Železná, Vysoký vrch, Sivecká skala či iné miesta. Dôkazom atraktívnosti lokality je množstvo rekreačných a záhradných chát v okolí celej obce.

Miesto s veľkou históriou

Chránené nálezisko v obci Turňa nad Bodvou je Turniansky hradný vrch na ploche 13,78 ha s krasovitým reliéfom a vzácnou teplomilnou flórou a faunou. Zvlášť pozoruhodný je výskyt vzácneho edemitu rumenca turnianskeho (Onosma turnensis). Je jediným náleziskom zbehovca Laxmannovho (Ajuga Laxmannii), vzácne sú aj iné druhy vegetácie (žltuška smradľavá, kavyľ a kostrava), z drevín sú to jaseň mannový (Fraxinus ornus) a dub plstnatý (Quercus pubescens).

V Turni nad Bodvou nájdeme aj hstorické pamiatky ako Rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie, Kaštieľ, v ktorom prebývalo mnoho známych osobností, ako napríklad František II. Rákoczi, Bývalý župný dom, ktorý obsahuje množstvo vzácnich architektonických prvkov, Kaplnka svätého Floriána, Socha svätého Jána Nepomuckého, či Pamätná tabuľa a Náhrobník na cintoríne, ktoré sú dielom Vojtech Löfflera.

Chrám, turistika aj cykloturistika

Sakrálnou dominantou Hačavy je gréckokatolícky Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky z 18. storočia. V obci sú rozosiate pôvodné zrubové domy s valbovou a sedlovou strechou. Hačava je výborným východiskovým bodom pre pešie túry a cykloturistiku.

Náleziská z doby kamennej

Z kamenných nástrojov zhotovených 35 tisíc rokov pred narodením Krista a objavených pri archeologických výskumoch v chotári Čečejoviec sa dá usúdiť, že už v staršej dobe kamennej tu žil človek. Odkryté základy starovekých neolitických osád v rôznych častiach chotára (najstaršia osada pochádza z obdobia 5 000 rokov pred narodením Krista) dokazujú existenciu početných osád s budovanými obydliami už v dobe kamennej, keď ešte veľká časť tohto územia bola pokrytá lesmi.

Kaštieľ s minivýstavami

Architektonicky význačný objekt kaštieľa v Budimíre je svojou polohou zďaleka dobre viditeľný v smere príchodu do Košíc. V časti suterénnych priestorov sú umiesmené depozitáre Slovenského technického múzea. Vo výstavných priestoroch sú inštalované v kratších,či dlhších časových intervaloch malé komorné výstavy. Okrem výstav zameraných na dejiny techniky sa tu striedajú výstavy venované histórii a umeniu. K bohatej programovej skladbe prispievajú aj výstavy zo zbierok súkromných podnikateľov – majiteľov starožitností, ako aj súkromných zberateľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM