Zo Slovenska

Kedy si vydýchneme? Z horúčav skolabovali desiatky ľudí, niekde nás schladia búrky

Horúčavy, ktoré zasiahli Slovensko, zamestnávajú záchranárov. Od piatka (24.6.) do dnešného obeda skolabovalo 187 ľudí. Najviac prípadov sa podľa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby zaznamenalo v Bratislavskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Kedy si vydýchneme? Z horúčav skolabovali desiatky ľudí, niekde nás schladia búrky
Zdroj: TASR

Kolapsy ohrozujú častejšie ženy ako mužov, čo potvrdzujú aj aktuálne štatistiky. Záchranári pomáhali 92 ženám a 81 mužom, priblížil pre TASR Andrej Hirjak z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Ratovali tiež 14 detí.

Počas horúčav zvykne podľa skúseností záchranárov skolabovať denne v priemere asi 100 ľudí. Pri kolapse človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať.

Rýchla pomoc schladí

„Vtedy ho treba dať do tieňa, dať mu trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať, lebo môže znova odpadnúť, a zavolať na tiesňovú linku 155, kde mu operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc,“ radí hovorca záchranárov Boris Chmel.

Čítajte aj: VIDEO: Horúčavy naplno udreli v centre Bystrice. Zábery z námestia hovoria za všetko

Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Piť treba pravidelne v menších dávkach. Alkoholu sa treba vyhýbať, pri horúčavách býva najčastejšou príčinou utopení.

Výstrahy pred búrkami

Meteorológovia varujú pred búrkami na západnom a časti stredného Slovenska. Výstraha Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) prvého stupňa platí pre západ územia až do nedele (26.6.) obeda.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu (60 – 85 km/h),“ informuje na svojom webe SHMÚ. S búrkami môžu byť spojené krúpy aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM