Kultúra Zo Slovenska

Kinotip: Víťaz Berlinale ukazuje život na ostrove, ktorý poznačila migračná kríza

Novinkou v kinách je dokument Oheň na mori o živote na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý sa spája najmä s migračnou krízou.

Ilustračný obrázok k článku Kinotip: Víťaz Berlinale ukazuje život na ostrove, ktorý poznačila migračná kríza
Zdroj: TASR

Pre jeho polohu sa z ostrova Lampedusa stala vstupná brána pre tisícky migrantov z Afriky a Blízkeho Východu, ktorí chcú nájsť v Európe lepší život. Históriu, kultúru a aktuálnu každodennú realitu života na ostrove, ako aj cestu migrantov na malých člnoch v katastrofálnych podmienkach, zachytil režisér Gianfranco Rosi.

Ostrov je pomerne malý, jeho rozloha je len 20 km2 a nachádza sa medzi Sicíliou a Tuniskom. Má tak ideálnu pozíciu pre lode plné migrantov, ktorí utekajú do Európy.

Gianfranco Rosi chcel o živote na ňom nakrútiť krátky film. Po tom, ako na ostrov dorazil si uvedomil, že desať minút na príbeh Lampedusy nebude stačiť. Ostal tu bývať celý jeden rok a nakrútil dokument, ktorý sa stal tento rok víťazom festivalu Berlinale.

Zdroj: YouTube.com

Zmenil pohľad

„Producent chcel urobiť krátky, rýchly film, ktorý by predstavil Lampedusu z iného uhla pohľadu, než na ktorý je pohodlná Európa, ktorá má na celej situácii svoj podiel a ktorej pohľad na narastajúcu migračnú krízu bol skreslený a zmätený, zvyknutá.“

„Ja som nebol iný. Aj pre mňa Lampedusa dlho predstavovala iba spleť hlasov a obrázkov vysielaných v televízii a šokujúce novinové titulky, v ktorých sa písalo o smrti, mimoriadnych udalostiach, invázii a populistických gestách," hovorí o zrode filmu režisér Rosi.

„Sotva som ale na ostrov dorazil, zistil som, že realita je veľmi odlišná od obrazu prezentovaného v médiách a v rečiach politikov, a uvedomil som si, že by nebolo možné zhustiť tak komplikovaný svet, akým Lampedusa je, do niekoľkých málo minút."

Zdroj: YouTube.com

Hlavným hrdinom je deväťročný chlapec

Lampedusa má 6000 obyvateľov, každý týždeň sa však na ňom vylodia stovky migrantov.

Rosi sa v dokumente nezameral len na nich. Ústrednou postavou je malý deväťročný chlapec Samuel, ktorý na ostrove žije od narodenia. Diváci sledujú jeho detstvo, ktoré je na prvý pohľad rovnaké ako kohokoľvek z nás – hrá sa s prakom, chodí na loď so strýkom, do školy.

„Vďaka Samuelovi som mal možnosť pozrieť sa na ostrov inými očami a s takou jasnosťou, ktorá pre mňa bola úplne nová," dopĺňa Gianfranco Rosi, ktorý cez malého chlapca predstavuje aj ďalšie postavy, napríklad doktora Bartola. Ten je jediným doktorom na ostrove a teda aj tým, kto rozhoduje koho z lode s utečencami pošlú do detekčného centra, koho do nemocnice a kto je mŕtvy.

Zdroj: YouTube.com

Prestížna cena

Silný dokument oslovil aj na festivale v Berlíne, odkiaľ si odniesol najvyššie ocenenie – Zlatého medveďa ako najlepší film festivalu. Teraz ho majú možnosť vidieť aj diváci na Slovensku v rámci najväčšej filmovej putovnej prehliadky PROJEKT 100 – 2016. Spolu s Ohňom na mori sa premieta krátky predfilm Superbia, maďarsko-česko-slovenská animovaná snímka Lucy Tóth. Príbeh bez slov rozpráva o surrealistickej krajine s názvom Superbia, kde spoločnosť rozdeľujú prísne pravidlá na mužskú a ženskú.

Oheň na mori a Superbiu prináša do slovenskej kinodistribúcie od 20. októbra Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK). Informovala o tom Martina Pašteková z ASFK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM