Správy

Kiska o vyjadreniach Fica: Premiér klame, nič som si pre svoju firmu nevybavoval

Prezident SR Andrej Kiska popiera tvrdenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že si "vybavoval" svoje záležitosti u orgánov činných v trestnom konaní.

Ilustračný obrázok k článku Kiska o vyjadreniach Fica: Premiér klame, nič som si pre svoju firmu nevybavoval
Zdroj: TASR

„To, čo premiér hovoril včera (1.10.) verejne a v auguste pred zástupcami mimovládnych organizácií neverejne, je lož. Premiér klame. Je to absolútna lož. Môžem len potvrdiť dnešné slová generálneho prokurátora, že nikdy som nič pre žiadnu moju spoločnosť u orgánov činných v trestnom konaní nevybavoval,“ uviedol prezident na sociálnej sieti.

Kisku mrzí, že s predsedom vlády sa mu opakovane stáva, že sa z médií dozvedá veci, ktoré údajne odzneli a ktoré údajne povedal. „Včera opäť raz zverejnil veľmi čudnú verziu jedného nášho stretnutia v hoteli Bôrik,“ uviedla hlava štátu.

Prezident potvrdil, že približne pred dvoma rokmi sa skutočne zúčastnil stretnutia v hoteli Bôrik, na ktorom bol premiér, generálny prokurátor a vtedajší riaditeľ SIS. „Pri rozhovore som sa zmienil, že sa vedie vyšetrovanie voči rešpektovanej firme, v ktorej som spolumajiteľom, a že mám obavu, že môže byť zneužité na diskreditačnú kampaň proti mojej osobe. Nič viac,“ spresnil.

Situácia ho mrzí

Zároveň dodal, že Fico „z ich príbehu“ vynechal zaujímavú časť. "S premiérom som sa o danej veci rozprával ešte raz, a to keď sa diskreditačná kampaň už rozbehla. Presne 15. septembra tohto roka, keď som mu bol zablahoželať k narodeninám, som predsedovi vlády osobne povedal, že mám informácie, podľa ktorých už začiatkom augusta o mne rozprával na Úrade vlády ako o daňovom podvodníkovi. A že to všetci ešte len uvidia. Vtedy to poprel. S tým, že sú to výmysly. Že nič také nikdy nepovedal,“ vysvetľuje prezident.

Zopakoval, že celá situácia ho mrzí. Zároveň by privítal, keby sa politické spory týkali toho, ako riešiť množstvo problémov, ktoré trápia Slovákov.

Robert Fico v nedeľu (1.10.) na tlačovom brífingu uviedol, že nevie o „kauze prezidenta SR Andreja Kisku“ z nelegálne získaných informácií od daňových či iných orgánov. Kiska mal o svojich problémoch s daňami Ficovi povedať sám. „A to pred rokom, porozprával mi to sám v hoteli Bôrik v Bratislave,“ uviedol Fico s tým, že má na to svedkov. Premiér je ochotný ísť s týmto tvrdením bez akéhokoľvek zaváhania aj na detektor lži.

Politický boj

Reagoval tak na programovú riaditeľku z Aliancie Fair-play Zuzanu Wienk, ktorá v diskusnej relácii RTVS povedala, že Fico už začiatkom augusta, teda pred septembrovým anonymom, vedel o daňovej kontrole vo firme prezidenta Kisku. Uviedla tiež, že Fico o Kiskovom prípade hovoril počas pracovného rokovania k zákonu o oznamovateľoch korupcie, na ktorom sa zúčastnila, pretože bola členkou pracovnej skupiny k návrhu tohto zákona.

K debate malo podľa nej dôjsť tak, že premiér nemal súhlasiť s tým, aby šéfa úradu na ochranu oznamovateľov menoval prezident. Fico mal Kisku označiť za nedôveryhodného a daňového podvodníka. Informácie chránené štátom sa podľa Wienk zneužívajú v politickom boji.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM