Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Kiska po stretnutí s ministrom obrany: Situácia okolo ukradnutej munície je vážna

Podľa prezidenta SR Andreja Kisku je situácia okolo ukradnutej munície veľmi vážna. Osobne sa stretol aj s ministrom obrany.

Ilustračný obrázok k článku Kiska po stretnutí s ministrom obrany: Situácia okolo ukradnutej munície je vážna
Zdroj: TASR

Situácia okolo stratenej, resp. ukradnutej munície je veľmi vážna. Vyhlásil prezident SR Andrej Kiska po stretnutí s ministrom obrany Petrom Gajdošom (nominant SNS) a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Milanom Maximom. Hlava štátu si Gajdoša zavolala po zverejnení informácie, že z muničného skladu Sklené pri Martine zmizlo 300 000 nábojov. Predtým sa zase prišlo na chýbajúcu muníciu vo vojenskom sklade v Trenčíne.

„OS sú dlhodobo z pohľadu verejnosti považované za jednu z najdôveryhod­nejších inštitúcií. Preto právom očakávame, že tam je poriadok a veci fungujú. Ak sa stráca munícia, vyvstávajú v nás otázky, ako tí, ktorí majú chrániť štát, nás budú ochraňovať, keď vzniká takýto problém priamo v danom rezorte,“ povedal Kiska.

Prezident preto požiadal Gajdoša, aby bolo čím skôr zdokladované, čo sa vlastne stalo. „Aby sa prišlo na to, kto je vinníkom a aby sa podarilo určiť, kedy sa munícia stratila. Nemôžme ostávať v pochybnostiach, potrebujeme tieto informácie vedieť,“ apeloval Kiska.

Od Gajdoša a Maxima očakáva prezident predloženie presných plánov, čo sa zmení v systéme skladovania munície, aby sa už nikdy takáto situácia nezopakovala. „Požiadal som tiež o informáciu ohľadom ponúknutej spolupráce spojencov pri ochrane našej munície. Očakávam, že ministerstvo obrany bude pravidelne a objektívne informovať našu verejnosť, aby sa dôvera, ktorú máme v ozbrojené sily, nestratila,“ podotkol Kiska.

Milióny do armády

Zároveň poukázal na to, že do armády prídu ďalšie stámilióny eur. „Áno, naše OS musia byť modernizované. Ale nesmieme dovoliť, aby sa pri tom objeme peniaze strácali. V armáde musí panovať poriadok,“ dodala hlava štátu.

Nariadil kontrolu

Gajdoš zopakoval, že nariadil úplnú detailnú hĺbkovú fyzickú kontrolu všetkých druhov munície a zbraní. „Nič nezatajujeme, pravidelne informujem všetkých čelných predstaviteľov, vrátane verejnosti. Informácie a zistenia som okamžite odovzdal orgánom činným v trestnom konaní, ale ďalšie detailnejšie informácie môžu poskytovať len tieto orgány a súdy,“ povedal.

Minister tiež nariadil sekcii kontroly a náčelníkovi Generálneho štábu vykonať fyzické kontroly zabezpečenia stráženia. „Ukazuje sa, že došlo k mnohým pochybeniam ľudského faktora vrátane nedostatočného formálneho vykonávania inventúr a kontrol,“ vysvetlil.

Dlhodobá krádež

Gajdoš pripomenul, že v roku 2006, kedy vznikla plne profesionálna armáda, prešlo stráženie muničných skladov na civilných zamestnancov, vrátane manipulácie s muníciou. „Tak došlo k určitým chybám. Tie nasvedčujú tomu, že ku krádeži munície nedošlo v poslednom čase, ale bola dlhodobá. Preto som náčelníkovi Generálneho štábu nariadil vykonať analýzu aj s možnosťou zabezpečenia stráženia profesionálnymi vojakmi,“ avizoval Gajdoš s tým, že vojakmi by boli aj skladníci.

Peter Gajdoš tiež zdôraznil, že Milan Maxim ako plne zodpovedný za zabezpečenie stráženia muničných skladov bude prijímať opatrenia organizačného aj personálneho charakteru.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM