Zo Slovenska

Kiska pri spomienke na SNP: Nemôžeme tolerovať prejavy fašizmu!

Hlava štátu namierila pri príležitosti osláv národného povstania svoje slová proti benevolencii a tolerovaniu fašizmu.

Ilustračný obrázok k článku Kiska pri spomienke na SNP: Nemôžeme tolerovať prejavy fašizmu!
Zdroj: TASR

Nemôžeme a nesmieme mať na jednej strane štátny sviatok povstania proti fašizmu a zároveň štátnu toleranciu, benevolenciu k akýmkoľvek prejavom fašizmu. Zdôraznil počas dnešných centrálnych osláv 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo svojom príhovore prezident SR Andrej Kiska.

PREČÍTAJTE SI: Slovenské národné povstanie: Životy obetovali aj rómski hrdinovia

V Bystrici sa predstavili vrcholní štátnici

Do srdca SNP dnes pricestovali všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a premiér Robert Fico s viacerými členmi vlády. Zúčastnil sa i exprezident Ivan Gašparovič.

Na oslavy, ktoré sa konajú pod záštitou predsedníctva SR v Rade EÚ, prišiel aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Spolu so zástupcami vyše 30 veľvyslanectiev sa zúčastnili slávnostného aktu kladenia vencov.

PREČÍTAJTE SI: Jedenásta Bonapárty. V Bratislave i Bystrici sa protestuje proti Kaliňákovi

Kiska: Ľahostajnosť by nemala mať priestor

Ako Kiska ďalej v príhovore upozornil, nemôžeme ľahostajne prehliadať názory, že 29. august 1944 bol čiernym dňom slovenských dejín.

„Dnes nemôžeme taktizovať. Nedá sa chodiť na toto miesto, nedá sa so vztýčenou hlavou hlásiť sa k tejto skvelej kapitole našich moderných dejín a klásť vence k pamätníkom padlých, a zároveň tak nejako ľahostajne prehliadať názory, že vraj 29. august 1944 bol čiernym dňom slovenských dejín.“

„Môžeme a musíme porozumieť príčinám otvorenej podpory neonacizmu, fašizmu, rasizmu a čoraz otvorenejšie šíreným prejavom nenávisti. Ale to neznamená uzatvárať kompromisy s ich nositeľmi alebo chápavo, či dokonca ospravedlňujúco odvracať zrak. Musí byť každému jasné, že podpora takýmto ideológiám a ich prejavom nie je vzdorom národa, ale hanbou človeka," dodal prezident.

Prítomným účastníkom SNP poďakoval, lebo „oni netaktizovali, nečakali, čo sa stane, ale šli a bojovali, ďakujeme".

Andrej Kiska
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM