Jakub Forgács Správy Zo Slovenska

Klenot lučeneckého regiónu sa dočká. Záchranné práce na Hrade Divín budú pokračovať

Skvelá správa pre významnú pamiatku. Pri záchranných prácach a obnove hradu nájde prácu 20 nezamestnaných.

Ilustračný obrázok k článku Klenot lučeneckého regiónu sa dočká. Záchranné práce na Hrade Divín budú pokračovať
7
Galéria
Zdroj: TASR

Celkovo 20 nezamestnaných bude počas tohtoročnej sezóny vykonávať obnovu a záchranné práce na Divínskom hrade nad obcou Divín v okrese Lučenec. Umožní to finančná podpora vo výške 20 000 eur od Ministerstva kultúry SR prostredníctvom programu Obnovme si svoj dom, podprogram 1.4 – Obnova historických parkov a architektonických areálov v kritickom stavebno-technickom stave.

„Výška podpory nášho projektu Hrad Divín – kroky k záchrane je o 2000 eur nižšia ako minulý rok. Umožní však pokračovať v konzervácii múrov, ako aj v archeologickom a architektonicko-statickom výskume hradu. Projekt by sme chceli spustiť 1. júna a mal by sa realizovať do 30. novembra,“ konkretizoval starosta Ján Koza s tým, že ide už o šiestu sezónu opravovania hradu.

Na projekt nadväzuje podľa jeho slov i podpora od úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vo výške 86 000 eur. „Sú určené hlavne na refundáciu odvodov a miezd pracovníkov, stravné, ochranné pomôcky a podobne,“ doplnil.

Podobne ako v prípadne niektorých iných samospráv, aj v Divíne mali podľa neho určité ťažkosti pri výbere zamestnancov. „Kritériá zamestnávania do tohto projektu sú aj v tomto roku také, že som musel vybrať 15 ľudí, ktorí nikdy na hrade nerobili. Potom je tam podmienka 20 percent dlhodobo nezamestnaných, nejaký podiel ľudí so základným vzdelaním a päť percent môže byť vo veku nad 50 rokov,“ načrtol Koza s tým, že nie je jednoduché na základe týchto podmienok vybrať spoľahlivých a šikovných ľudí. „Horko-ťažko sa nám to však podarilo,“ konštatoval.

Obnova hradu Divín pokračuje
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM