Monika Földešiová Rôzne

Kliešte a ich nástrahy

Na Slovensku žije 17 druhov kliešťov, ktorých počet sa s globálnymi zmenami podnebia stále zvyšuje. Od apríla do októbra sme tým pádom vystavení aj vyššiemu riziku infekcie chorobami, ktoré kliešte prenášajú.

„Bezpečná hranica“ miest, kde je nepravdepodobné, že by sme sa nakazili týmito chorobami, je u nás na hranici kosodreviny. V nižších oblastiach sa môžeme s kliešťami stretnúť. Kliešte prenášajú dve infekčné ochorenia – lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu. Predpokladá sa, že boreliózu prenáša asi 10 % kliešťov, no v niektorých endemických oblastiach sa toto číslo môže priblížiť až k 20 %.Encefalitídu podľa odhadov prenáša jedno percento kliešťov. Infikované kliešte sa nachádzajú po celej SR, no niektoré miesta sú rizikovejšie. K oblastiam s vyšším výskytom kliešťov s kliešťovou encefalitídou patria podľa údajov z roku 2009 hlavne oblasť Považskej Bystrice, Púchova a Bytče. Kliešte s lymskou boreliózou sa zasa v roku 2004 nachádzali najmä v oblastiach Prievidze, Nového mesta nad Váhom, Zvolena a Bardejova. Najvyšší výskyt kliešťov nakazených lymskou boreliózou pozorujeme v máji, júni a septembri. V prípade encefalitídy je časové rozpätie väčšie – od apríla do polovice októbra.Údaje o výskyte boreliózy a kliešťovej encefalitídy každoročne spracúva Regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý sídli v Banskej Bystrici.

Ochrana pred kliešťami Chrániť sa je predovšetkým potrebné vhodným oblečením do prírody a účinnými ochrannými prostriedkami (spreje, gély na ochranu proti kliešťom a štípajúcemu hmyzu). Ak sa budeme prechádzať mimo spevnených ciest, je vhodné mať oblečenie pokrývajúce čo najväčšiu časť tela, ideálne svetlé, aby sme kliešťa ľahko uvideli. Po návrate z výletu si treba oblečenie skontrolovať a vyprášiť. Viacerí výrobcovia ponúkajú ochranné prostriedky v podobe sprejov, ktoré sú vhodné aj pre deti, starších ľudí, dajú sa aplikovať buď priamo na kožu alebo na oblečenie. Veľmi rizikovým skupinám – napríklad lesní pracovníci pracujúci v oblastiach s vysokým výskytom kliešťov sa odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. Proti borelióze sa nedá zatiaľ očkovať, aj z toho dôvodu, že borélie často menia svoj povrchový antigén.

Nosiť repelent so sebou Podobne ako krémy na opaľovanie, aj repelenty majú vyhradenú dobu účinnosti. Ak teda máme v pláne celodennú túru po lese, je dobré si ochranný prostriedok vziať so sebou. Odporúča sa vyhýbať návštevám oblastí, v ktorých je vysoká prítomnosť kliešťov – vysoká tráva, krovie a podobne, ako i oblastiam s vysokým výskytom infikovaných kliešťov. Informácie o ich výskyte poskytuje aj Parazitologický ústav SAV. Každý deň po pobyte v prírode je potrebné skontrolovať celé telo, ale i odev, vzhľadom na možnosť prítomnosti i veľmi malého kliešťa najmä v jarnom období. Skontrolovať je potrebné i psa, ak ste ho mali so sebou. Kliešťa je potrebné odstrániť celého čo najskôr. Pri odstraňovaní treba byť trpezlivý, telo kliešťa by sa nemalo rozmliaždiť. Odstránená musí byť hlavne tá časť kliešťa, ktorou bol prisatý. V prípade potreby je kliešťa možné dať vyšetriť na prítomnosť borélií. Ak sa podarí kliešťa dokonale odstrániť do 24 hodín po zaklieštení, pravdepodobnosť infekcie boreliózou je malá.

Prejavy lymskej boreliózy Borelióza sa prejaví najčastejšie horúčkou, únavou, bolesťami svalov a kĺbov (hlavne kolien) ale predovšetkým výraznou červenou vyrážkou, ktorá sa postupne zväčšuje na veľkosť viac ako 10 – 15 cm. V tomto štádiu je najvhodnejšie vyhľadať lekára a ochorenie dôkladne preliečiť antibiotikami. U niektorých ľudí sa však tieto kožné prejavy neobjavia a ochorenie môže nepoznane pokračovať. Ďalšie príznaky skorého štádia infekcie môžu byť únava, bolesti hlavy, pocit obmedzenej hybnosti šije, bolesti svalov a kĺbov, zväčšené lymfatické uzliny alebo začervenanie spojoviek. Neliečené ochorenie môže prejsť do chronického štádia s postihnutím srdcového svalu a nervového systému (zápaly mozgových obalov, mozgu, miechy, obrna tvárového svalstva a pod.). V oblasti výskytu kliešťa na koži je obvykle malá ranka alebo začervenanie, ktoré je normálnou reakciou na zaklieštenie. Boréliozou môže byť po zaklieštení nakazený i pes, ktorého je však možné proti tomuto ochoreniu očkovať. U psa sa ochorenie prejaví horúčkou, nechutenstvom, opuchom kĺbov, stuhnutou chôdzou alebo krívaním. Vtedy je potrebné navštíviť veterinára, ktorý nariadi antibiotickú liečbu. Ústup ťažkostí je zvyčajne do 2 dní, potrebné je však, aby pes užíval antibiotiká ešte aspoň 2 – 4 týždne.

Prejavy kliešťovej encefalitídy Toto ochorenie nemá vyhranený klinický obraz, podobne ako rôzne iné neuroinfekcie. Treba preto zohľadňovať sezónu, inkubačnú dobu a ďalšie faktory. Pacient by preto nemal na údaj o prisatí kliešťa zabudnúť a mal by informovať lekára. Po prisatí kliešťa sa môžu v čase od dvoch do 21 dní objaviť chrípkové príznaky (teplota, slabosť, bolesť svalov). Ak sa v tomto čase nenasadí liečba, choroba sa rozvinie – nastane zápal mozgu a mozgových blán, čiastočnému ochrnutiu napríklad lícneho tvárového svalu a končatín, závratom. Táto fáza choroby sa musí liečiť hospitalizáciou. Liečba je intenzívna symptomatická. Treba upozorniť, že v severských krajinách – Švédsku, Fínsku a v pobaltských štátoch – žije aj druh kliešťa, ktorý prenáša chorobu jarno-letná horúčka (nazývaná tiež ruská encefalitída). Preto by cestovatelia v týchto oblastiach pri zdravotných ťažkostiach mali myslieť aj na túto možnosť.

Ako správne vytiahnuť kliešťa? Predovšetkým sa ho nedotýkajte holou rukou. Nedávať na kliešťa olej ani krém, aby kliešť nevyvracal obsah čriev do rany. Kliešťa vyberte pinzetou, uchopte ho za hlavičku a kývavým pohybom ho uvoľnite – používajte pri tom gumené rukavice. Po vybratí miesto dôkladne vydezinfikujte a v ďalších dňoch sledujte miesto, kde bol kliešť prisatý. Ak sa v mieste prisatia alebo na inom mieste tela objaví červený fľak, vyhľadajte lekára.

Zdroj: www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM