Adriana Blahová Regióny

Kniha o Zlatých Moravciach: Vznikla zo starých pohľadníc!

Kniha vyšla v rámci edície vydavateľstva Dajama. Takýmto spôsobom spracúva slovenské mestá. Jej načasovanie súvisí s blízkym výročím prvej dochovanej písomnej zmienky o našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Kniha o Zlatých Moravciach: Vznikla zo starých pohľadníc!
Foto: Adriana Blahová / Zdroj: Dnes24.sk

„Som rád, že som sa mohol tohto projektu zúčastniť a splatiť tak svoj dlh rodnému mestu. Našťastie, časť našej histórie uviazla v obraze, zachytená na starých pohľadniciach,“ vyjadril sa spoluautor, Richard Pročka(25). O napísanie knihy ho požiadal Pavol Pečadný, ktorý má azda najväčšiu zbierku pohľadníc Zlatých Moraviec. „Sníval o nej celé roky. Mojou vzácnou úlohou teda bolo komentovať ich. Dovysvetliť obrazové svedectvo, ktoré ponúkajú," pokračuje doktorand Trnavskej univerzity.

Aká je nová kniha o Zlatých Moravciach?

"Nie sú to obyčajné dejiny. Nie je to suchý text, ale text je tu v úlohe doplňujúcej. Preto je kniha ľahká a prístupná širokej verejnosti. Prečítate si to, čo chcete. Môžete listovať a čítať len to z dejín mesta, čo vás zaujme v obrazovej podobe. Je to veľmi moderný prístup. Bol som obmedzený tým, čo je zobrazené na pohľadniciach, takže sme do knihy nemohli dať všetko,“ vysvetľuje Richard.

Na napísanie knihy mal navyše šialene krátky čas – iba dva mesiace. „Našťastie som si pomáhal odborným výskumom, ktorý som absolvoval pri písaní mojej bakalárskej práce. Myslím si, že aj napriek týmto obmedzeniam je kniha komplexná a podáva ucelený pohľad o jeho vývoji. Najmä tom architektonickom. Na jednej strane reinterpretuje už známe fakty v iných súvislostiach, na aké sme zvyknutí, na strane druhej prichádza s novými informáciami z dejín mesta, ktoré neboli ešte nikdy publikované. A to je, myslím si, výzva pre čitateľa."

Dve knihy takmer súčasne

Koncom októbra vyšla podobná publikácia aj Mariánovi Tomajkovi. Mladý autor o pripravovanej knihe vedel. Rozhodne si však nemyslí, že dve knihy o tak malom meste sú zbytočné. „Nepovažoval som za nutné prácu zanechať. Pána Tomajka poznám a veľmi si ho vážim. K jeho osobe a jeho práci pristupujem s úctou. Naše knihy nesmie nik chápať ako konkurenčné. Navzájom sa dopĺňajú a podávajú čitateľom hneď dva uhly pohľadu na naše dejiny,„ prezradil Richard. Kniha vyšla 30. novembra pod názvom "Zlaté Moravce na starých pohľadniciach“.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM