Ľubomíra Karmanová Regióny

Koľkí Lučenčania požiadali o dávku na zakúpenie oblečenia a obuvi? Číslo vás zrejme prekvapí

Obyvatelia mesta Lučenec môžu v prípade finančnej núdze požiadať o pomoc Mestský úrad. Referát sociálnych vecí a bytovej politiky môže rozhodnúť o poskytnutí jednorazovej dávky v hmotnej núdzi. Kto a kedy môže o takúto dávku požiadať?

Ilustračný obrázok k článku Koľkí Lučenčania požiadali o dávku na zakúpenie oblečenia a obuvi? Číslo vás zrejme prekvapí
Zdroj: TASR

Podľa všeobecno záväzného rozhodnutia (VZN) mesta Lučenec môže rodina alebo občan kontaktovať mestský úrad oddelenie školstva, sociálnych vecí, kultúry a športu ohľadom možnosti poskytovania jednorázovej dávky v hmotnej núdzi. Podľa vedúcej oddelenia Magdalény Káčeríkovej, dávku možno poskytnúť občanovi v hmotnej núdzi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú.

„Dávka a príspevky sa poskytujú najmä na úhradu mimoriadnych výdavkov na nevyhnutné ošatenie, základné vybavenie domácnosti, zakúpenie školských potrieb pre nezaopatrené dieťa a na mimoriadne liečebné náklady,“ informovala vedúce oddelenia.

Podmienkou poskytnutia jednorazovej dávky v hmotnej núdzi je, aby občan mal trvalý pobyt na území Mesta Lučenec a voči mestu nesmie mať finančné záväzky. V prípade školopovinného dieťaťa je podmienkou, aby dieťa navštevovalo pravidelne základnú školu. Bližšie informácie o poskytnutí jednorazovej dávky v hmotnej núdzi občania dostanú na Mestskom úrade.

V tomto roku o dávku požiadalo 16 obyvateľov. Všetkým bola podľa lučeneckej radnice aj poskytnutá.

„Dávka bola poskytnutá najčastejšie na nevyhnutné ošatenie a obuv, najviac pre deti, na nákup premetov základnej potreby pri nástupe do školy, na kúpu nevyhnutného vybavenia domácnosti, na čiastočnú úhradu poplatkov za lyžiarsky výcvik, pobyt dieťaťa v škole v prírode, na úhradu nákladov spojených s mimoškolskou a záujmovou činnosťou detí,“ uviedla odborná referentka sociálnych služieb Anna Nosková.

Podľa jej ďalších slov, v našom meste zatiaľ nikto nepožiadal o dávku na úhradu nákladov pri odstraňovaní živelnej pohromy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM