Webnoviny - Svet

KOLLÁR: Je čas na zodpovednú fiškálnu politiku

WEBNOVINY.SK

Jozef Kollár Foto: kollar.office­.esx.sk BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Na Slovensku je podľa poslanca Jozefa Kollára (SaS) najvyšší čas pre zodpovednú fiškálnu politiku. Ako ďalej uviedol v rozprave k programovému vyhláseniu vlády, kým v roku 2008 tvoril hrubý verejný dlh Slovenska 28,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), ak by v roku 2010 nenastali úsporné opatrenia, tak by tento ukazovateľ prekročil 42 % HDP. „Podobným, dokonca mierne pomalším tempom sa začalo zadlžovať Grécko,“ upozornil.

Bývalú vládu koaličný poslanec upozornil, že zadlžovanie štátu je nesociálne. Vláda Roberta Fica sa podľa neho správala nezodpovedne, keď v tomto roku vôbec nepohla s rozpočtovými výdavkami. „Všetky okolité krajiny pritom šetrili a šetrili dosť výrazne,“ zdôraznil.

Podľa Kollára treba čím skôr prehodnotiť Pakt stability a rastu tak, aby obsahoval povinnosť všetkých krajín eurozóny dodržiavať stanovené kritériá a v strednodobom horizonte smerovať k vyrovnanému štátnemu rozpočtu. „V prípade ekonomického rastu by som to ešte sprísnil s tvrdením, že v prípade ekonomického rastu by sa mal dosahovať rozpočet prebytkový,“ povedal. Ak sa toto podľa neho nepodarí, tak potom skutočnou alternatívou podľa Kollára zostane len návrat k vlastnej mene.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM