Regióny

Páčila by sa? Saganovi má sochu postaviť autor pamätníka s kosákom a kladivom

Cyklistický majster sveta je žiadaným artiklom, radi sa ním pochvália krajania i rodáci. V Žiline uvažujú nad tým, že mu postavia sochu.

Ilustračný obrázok k článku Páčila by sa? Saganovi má sochu postaviť autor pamätníka s kosákom a kladivom
Zdroj: TASR

Viceprimátor Žiliny Anton Trnovec predniesol na mestskom zastupiteľstve návrh, aby bola najslávnejšiemu predstaviteľovi mesta postavená socha alebo plastika v súhrnnej cene 60 000 eur. Podobizeň jedného z najvýznamnejších slovenských športovcov vôbec mal podľa informácii Aktuality.sk zhotoviť sochár Ladislav Berák, ktorý za minulého režimu urobil pamätník s kosákom a kladivom a za éry Jána Slotu zasa sochu Andreja Hlinku.

Kontroverzia

Zaujímavým je Trhvocov návrh, ako sa dostať k čiastke 60 000 eur, jednoducho navrhuje navýšiť mestský rozpočet. Celé to pôsobí rozpačito, keďže Žilina je podľa štatistiky z roku 2014, ktorú zhotovil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), najzadlženejším mestom v krajine, pričom dlh na obyvateľa činí 349 eur. Reálnejšie teda pôsobí návrh získať financie napríklad prostredníctvom verejnej zbierky.

Medzitým opoziční poslanci žilinského zastupiteľstva Trnovcov nápad zavrhli, argumentovali faktom, že žilinský šport ako taký potrebuje investovať do rozvoja mládeže, zabezpečiť zázemie klubov. Socha je zbytočným luxusom, aj keď uctiť si tak významnú osobnosť ako je Sagan nie je myšlienkou, ktorú treba úplne zatratiť. Padol aj návrh, aby oslovili samotného športovca, ktorý by sa vyjadril k tomu, akou formou sa mu má vzdať pocta, ktorá vychádza aj od samotných občanov mesta pod Dubňom.

PREČÍTAJTE SI: Rozkvitla lipa, slovanský symbol. Využite jej liečivú moc naplno + RECEPT

Návrat do dôb minulých?

Trnovec navrhol, aby Saganovu podobizeň vytvoril akademický akademický sochár Ladislav Berák, predstaviteľ socialistického realizmu, ktorý je autorom známeho monumentu známeho Kosáka s kladivom (1979).

Berák bol vyťažovaný hlavne za primátorovania Jána Slotu, ktorý mu dával lukratívne zákazky. Umelec postupne zhotovil sochu Andreja Hlinku, bustu Milana Rastislava Štefánika i sv. Cyrila a Metoda.

Peter Sagan
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM