Anabela Mikušiaková Správy Správy

Komu okrem „Pána Boha“ vďačí kontroverzný Marian Kotleba za premiéru v parlamente

Banskobystrický župan poďakoval v povolebnej debate voličom i „Pánu Bohu“. Kto posunul bývalého učiteľa informatiky spájaného s extrémizmom do snemovne

Ilustračný obrázok k článku Komu okrem „Pána Boha“ vďačí kontroverzný Marian Kotleba za premiéru v parlamente
Zdroj: TASR

Tridsaťosemročný rodák z Banskej Bystrice sa po úspechu v župných voľbách opäť dostal na výslnie. Jeho triumf v parlamentných voľbách má pre Slovákov horko-sladkú príchuť. Kým jedni sú zo štrnástich kresiel pre Kotlebovu Ľudovú stranu-Naše Slovensko (ĽS-NS) šokovaní, druhí oslavujú. Ako si viedol niekdajší stredoškolský pedagóg v jednotlivých volebných krajoch a obvodoch.

Čítajte tiež: Voľby na sociálnych sieťach: Diskutuje sa najmä o Kotlebovi, nechýbajú vulgarizmy ani oslavné ódy

Marian Kotleba sa už raz pokúšal prebiť do Národnej rady SR. V parlamentných voľbách v roku 2012 získala jeho Ľudová strana Naše Slovensko 1,58 percenta hlasov a skončila pred bránami snemovne, tentoraz Kotleba bodoval. Podarilo sa mu získať dôveru viac ako ôsmich percent voličov, ktorí prišli k volebným urnám. V praxi to znamená štrnásť parlamentných stoličiek.

Najväčšia podpora v rodisku

Najmenšiu podporu získal Kotleba v Bratislavskom kraji, kde oslovil len 4,71 percenta registrovaných voličov. Najmenšiu podporu si vyslúžil v meste, ktoré nepatrí do Bratislavskej župy. Len 1,29 percenta voličských hlasov dostala ĽS NS v Dunajskej Strede, ktorá je súčasťou Trnavského kraja.

Najviac percent v rámci Slovenska „uhral“, možno trošku očakávane, v Banskobystrickej župe. Kotlebou stanu chcelo vidieť v parlamente až 10,45 percenta voličov z tohto kraja.

Najväčšiu voličskú základňu má v Brezne, kde získal rekordných 14,05 percenta hlasov. Kotleba oslovil aj našincov žijúcich v cudzine. Zo zahraničia mu poslalo svoj hlas 5,26 percenta registrovaných voličov.

Súrodenci v pléne

Vďaka podpore hlasujúcich ĽS-NS je 14 kresiel v pléne. Na dve z nich zasadnú ženy. S číslom päť to bude Natália Grausová, s číslom 13 Jana Nehézová.

Volebné výsledky potvrdili líderstvo kontroverzného župana. Spomedzi kandidátov ĽS-NS získal najviac preferenčných hlasov, a to 155 355. Jeho brat Martin sa vďaka 9 086 preferenčných hlasom prekrúžkoval z 33. miesta do parlamentu. Kotlebovci bodovali najmä medzi sklamanými a nerozhodnutými voličmi.

Čítajte tiež: Rysuje sa najväčšie prekvapenie volieb? Exit poll posunul stranu Mariana Kotlebu do parlamentu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM