Zo Slovenska

Koniec lacnému tankovaniu? Analytici odhadujú, že si priplatíme

Od júna ceny za pohonné hmoty postupne klesali. Zlacňovanie sa ale na Slovensku v najbližších dňoch skončí. Odhadujú to analytici spoločnosti Finlord.

Ilustračný obrázok k článku Koniec lacnému tankovaniu? Analytici odhadujú, že si priplatíme
Zdroj: TASR

Ak máte auto, zrejme si už pri tankovaní čo-to priplatíme. „Ceny benzínu i nafty vzrastú na Slovensku až o niekoľko centov. Ropa zdražila za posledné dva týždne o 20 percent,“ konštatoval ekonóm spoločnosti Boris Tomčiak.

Pohonné hmoty zlacňujú už od konca júna. V porovnaní s okolitými štátmi sú pritom podľa ekonóma slovenské ceny benzínu pomerne vysoké a nafta je porovnateľne drahá oproti susedným krajinám.

„Pri cestách na dovolenku je dobré natankovať na Slovensku a v Českej republike v prípade, že vodiči idú do západnej Európy,“ radí Tomčiak. Naopak, ak pôjdu cestovatelia do Bulharska, nemusia sa podľa neho báť natankovať pohonné hmoty tam, keďže Bulharsko má najnižšie ceny z celej EÚ.

„Lacný benzín je aj v Maďarsku,“ doplnil odborník.

Ceny ropy tlačia podľa ekonóma nahor špekulácie o tom, že sa na zasadnutí kartelu OPEC budúci mesiac dohovorí zmrazenie rastu ťažby tejto suroviny. Saudská Arábia aj Rusko naznačili, že sú pripravené diskutovať.

Čítajte aj: Slovenské ovocie zdražie. Nahradí ho poľské a priplatíme si najmä za jablká

„V Číne pokračuje pokles produkcie energetických surovín. Ťažba ropy tu v júli prepadla medziročne o 8,1 % na 3,95 milióna barelov ropy denne,“ vyčíslil ekonóm. V prvých siedmich mesiacoch roka sa podľa neho produkcia znížila o 5,1 %.

Rastúca cena ropy má pritom podľa neho aj makroekonomický podtext. „Ak ostane na súčasnej úrovni, tak je veľmi pravdepodobné, že koncom roku začne stúpať inflácia v celej Eurozóne,“ dodal.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM