Zo Slovenska

Konšpiračné teórie i vyhrotené emócie. Ako vidia Slováci v Británii rozvod s EÚ?

Na ostrovoch žijú vyše desať rokov, z brexitu strach nemajú. Boja sa skôr referendovej lavíny v ďalších členských štátoch, Slovensko nevynímajúc. A rozdelenia britskej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Konšpiračné teórie i vyhrotené emócie. Ako vidia Slováci v Británii rozvod s EÚ?
Zdroj: internet

Lukáš, ktorý žije vo Veľkej Británii už dvanásť rokov, nemá strach z toho, čo bude nasledovať po brexite. „K odchodu krajiny z únie dôjde najskôr o dva roky, ekonomické väzby sú veľmi silné,“ dôvodí.

Obáva sa skôr toho, aby brexit nespustil referendovú lavínu v Európe. Euroskeptici a prívrženci krajnej pravice vo viacerých európskych štátoch už vyzvali na hlasovanie o exite.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Spustí sa vlna exitov? Politici gratulujú Britom, hlasovať chcú ďalšie európske mocnosti

Dva tábory

Rodáčka spod Tatier býva v Manchestri takmer 20 rokov. Jej manžel je Angličan, majú spolu 5-ročného syna. Prípadné praktické následky odchodu Británie z únie ju však príliš netrápia. Diana verí, že žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí.

Problém vidí skôr v rozdelení britskej spoločnosti na dva tábory. Prívrženci zotrvania krajiny v EÚ už rozbehli iniciatívu za vypísanie nového referenda, ktorú podpísalo vyše 100-tisíc Britov.

„Atmosféra v práci je hustá, kolegovia sú extrémne sklamaní,“ približuje 38-ročná laborantka. Mnohí sú vraj z tesného rozdielu – necelé 4 percentá – v šoku. Často sa ozývajú vyjadrenia typu: „Ešte nikdy som sa nehanbil byť Britom tak ako dnes. Je jasné, že sme banda nevzdelaných ignorantov!“

O odchode Británie z únie rozhodli najmä ľudia nad 50 rokov. Naopak, najmladší voliči boli za zotrvanie krajiny v EÚ.

Ako hlasovali prisťahovalci?

Lukáš pochádza z Ružomberka a v Londýne pracuje ako šéfkuchár. Jeho zástupca je rodený Angličan, o brexite však nediskutovali. „Keďže sa striedame vo vedení kuchyne, stretávame sa zriedka. Dôvodom bol najmä nedostatok času,“ vysvetľuje.

Medzi Lukášovými podriadenými je aj niekoľko Albáncov s britským pasom, ktorí podľa neho nevyužili právo hlasovať. „Nestarajú sa politiku ani referendu. Sú radi, že majú občianstvo, prácu a strechu nad hlavou,“ dodáva 33-ročný Slovák.

Nie všetci prisťahovalci však majú na vec rovnaký názor. Za vystúpenie Británie z EÚ hlasovalo aj 76 percent voličov vo východoanglickom meste Boston, kde je podľa agentúry DPA najvyššia miera prisťahovalectva z východnej Európy.

PREČÍTAJTE SI AJ: Politické zemetrasenie naprieč Európou: Briti rozhodli o vystúpení z EÚ!

Konšpirácia: Pencil Gate

Diana tvrdí, že tí z kolegov, ktorí hlasovali za exit, mlčia. A pridáva aj konšpiračnú teóriu, ktorú medzi sebou šíria zástancovia únie. „Diskutuje sa o tom, prečo sa pri hlasovaní nepoužívali perá, ale ceruzky. Počula som už aj konšpiračnú teóriu o „Pencil Gate“ (ceruzková brána, pozn. redakcie),“ uzatvára.

Lukáš verí, že Londýn sa napokon s úniou dohodne a pre prisťahovalcov z východnej a strednej Európy sa toho veľa nezmení. „Zástancom brexitu prekáža najmä sociálna turistika, ktorá sa rozmohla v posledných rokoch. Nevadia im cudzinci žijúci na ostrovoch vyše desať rokov, ktorí majú stabilnú prácu a vychovávajú tu deti,“ približuje svoje postrehy.

Rodený Ružomberčan dopĺňa aj pragmatický pohľad: „Neviem si predstaviť, čo by sa stalo s britskou ekonomikou, keby z krajiny nárazovo odišlo niekoľko miliónov Poliakov, Slovákov, Čechov či Talianov. Kto by robil ich prácu?“

ČÍTAJTE TIEŽ: HLASUJTE: Boli by ste za vystúpenie Slovenska z Európskej únie?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM