Rastislav Búgel Správy

Kontroly brazílskeho mäsa na slovenskom trhu: Výsledky by mali byť známe do dvoch dní

Výsledky kontrol, ktoré sú zamerané na všetky mäsové produkty vyrobené v Brazílii a predávané na Slovensku, by mali byť známe v najbližších dvoch dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Kontroly brazílskeho mäsa na slovenskom trhu: Výsledky by mali byť známe do dvoch dní
Zdroj: TASR

Uviedla to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

„Výsledky budú známe zajtra (vo štvrtok 23.3., pozn.), respektíve pozajtra (piatok 24.3., pozn.),“ spresnila. Zároveň upozornila, že konzumenti, ktorí sa stravujú v reštauračných zariadeniach, majú možnosť sa prevádzkovateľov jedální spýtať, aký je pôvod mäsa, z ktorého je pokrm pripravený.

„Na reštaurácie síce nemá Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR dosah, ale po rokovaní s Ministerstvom zdravotníctva SR sa dohodli kontroly s Úradom verejného zdravotníctva aj v reštauračných zariadeniach, aby sa zamedzilo predaju nespôsobilého brazílskeho mäsa,“ dodala.

MPRV informovalo v utorok 21. marca, že prostredníctvom ŠVPS odštartovalo rozsiahle kontroly zamerané na všetky živočíšne produkty vyrobené v Brazílii a predávané na Slovensku. Dôvodom je vážne podozrenie z podvodov na mäse dovážanom do EÚ, ktoré bolo spracované po záruke a napadnuté salmonelózou.

Predmetom cielených kontrol je podľa MPRV monitorovanie, či sa na slovenskom trhu nachádzajú produkty živočíšneho pôvodu vyrobené v Brazílii a ich odber na laboratórne vyšetrenie. Maloobchody musia pozastaviť predaj brazílskeho mäsa až do vykonania laboratórnych vyšetrení. Cielené kontroly sa budú vykonávať až do odvolania.

Mäsový škandál v Brazílii podľa MPRV nemá obdobu. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou. Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM