Zo Slovenska

Košice chystajú suvenírové eurobankovky: Motívom Dóm sv. Alžbety a zoo, FOTO

Košický Dóm sv. Alžbety a zvieratá zo Zoologickej záhrady Košice sa dostali na nové suvenírové eurobankovky. Pozrite si ich na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku Košice chystajú suvenírové eurobankovky: Motívom Dóm sv. Alžbety a zoo, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Košický Dóm sv. Alžbety a zvieratá zo Zoologickej záhrady Košice sa dostali na nové suvenírové eurobankovky. Takéto symbolické bankovky s nulovou nominálnou hodnotou bývajú obľúbenou pamiatkou pre turistov i predmetom záujmu zberateľov. Do ponuky by sa mali dostať v turistických infocentrách Košíc v priebehu mája a neskôr aj v mestskej zoo.

Netradičné platidlo

„Nie je to klasické platidlo, ale suvenír, je to však tlačené v tlačiarni cenín s povolením Európskej centrálnej banky. Farba je použitá z päťstoeurovky a formát je dvadsaťeurovka, pričom papier má všetky ochranné prvky ako klasická štandardná bankovka, samozrejme s tým, aby to niekto nemohol zneužiť,“ uviedol zberateľ mincí a bankoviek Ivan Harajda, ktorý stojí za projektom.

Koncept symbolických eurobankoviek s cieľom propagácie turizmu v rámci Európy vznikol v roku 2015 vo Francúzsku. Na Slovensku sa prvé „0 Euro Souvenir“ bankovky začali predávať 8. mája v Banskej Bystrici s motívom Pamätníka SNP a československým tankom LT vz. 38, čo vzbudilo veľký záujem.

Limitovaná edícia

Prvá „košická“ bankovka s katedrálou vychádza v limitovanej edícii 5000 kusov, z toho polovica bude fyzicky dovezená pre slovenský trh. Motív so zvieratami košickej zoo – tigrom, tuleňom a pelikánmi bude mať taktiež 5000 kusov, v prípade záujmu je možná dotlač. Na druhej strane bankoviek sú slávne európske pamiatky ako Eiffelova veža, Brandenburská brána alebo Koloseum.

„Nevedel som si predstaviť, že by sme vydali prvú košickú bankovku s iným motívom ako je Dóm sv. Alžbety,“ povedal Harajda k voľbe zobrazenia. Grafické spracovanie mal na starosti jeho syn Maroš. Bankovky sa majú predávať cez organizáciu Visit Košice a Mestské informačné centrum (MiC). V najbližších dňoch by ich mali z Francúzska prepraviť do Košíc. Suveníry vo forme peňazí s motívmi zvierat, ktoré budú v predaji v košickej zoo, by podľa predpokladov mali doraziť koncom júna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

FOTO: Na suvenírových eurobankovkách bude Dóm sv. Alžbety a zvieratá zo zoo
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM