Lenka Fedorová Rôzne

Košická detská železnička: Exkluzívne FOTO prvých jázd spred 60 rokov

Zaspomínať si na časy minulé niekedy naozaj dobre padne. Pozrite, ako to vyzeralo v počiatkoch fungovania známej košickej detskej železnice.

Ilustračný obrázok k článku Košická detská železnička: Exkluzívne FOTO prvých jázd spred 60 rokov
26
Galéria

Nedávno sme vám priniesli článok o výstavbe košickej detskej železničky. Fotografie z tohto obdobia vyvolali veľký ohlas a s ním množstvo spomienok i nostalgie. Niet divu, detská železnica je skutočným unikátom, a preto sa doteraz teší každoročne veľkému záujmu.

Pionierska železnica, ako sa v svojich počiatkoch nazývala, bola prvou rekreačnou železnicou vo vtedajšom Československu. V súčasnosti je zaradená do III. kategórie celoštátnych dráh. Železnica bola postavená pred 60 rokmi a z počiatkov jej fungovania sa uchovalo množstvo fotografií.

Pozrite, ako to vyzeralo v počiatkoch jej fungovania.

Detská železnička Košice: Takéto boli prvé jazdy
26
Galéria

V stanici Čermeľ sa nachádzajú dosiaľ používané historické výhybky a koľajnice pochádzajúce zo Štiavnickej železnice. Dráhové vozidlá, okrem motorového rušňa, sú zapísané ako hnuteľná národná kultúrna pamiatka v Ústredného zoznamu pamiatkového fondu Slov. republiky. Trať detskej železnice je v súčasnosti dlhá takmer 4 km, s unikátnym rozchod 1000 mm.

Chystáte sa detskú železnicu navštíviť aj tento rok? Pozrite si aj prehľad všetkých podujatí, ktoré detská železnica v tomto roku chystá.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM