Aktualizované Lenka Fedorová Správy Regióny

Košická plaváreň po rekonštrukcii zdvihla ceny: Mesto reaguje!

Košičania sa po letnej rekonštrukcii konečne dočkali otvorenia mestskej plavárne. Nový cenník ich však nemilo prekvapil.

Ilustračný obrázok k článku Košická plaváreň po rekonštrukcii zdvihla ceny: Mesto reaguje!
Zdroj: TASR

Košická Mestská krytá plaváreň prešla počas uplynulého leta poriadnou rekonštrukciou. Od jesene je plaváreň otvorená, návštevníkov však prekvapila zvýšená cena vstupného.

Na stretnutí so starostom Starého Mesta, vyvolanom nespokojnými zástupcami dotknutých športových klubov, mesto vyzvalo MČ Staré Mesto, aby plaváreň previedla do správy mesta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

Podľa jej slov mesto v októbri prispelo Starému Mestu čiastkou 50 000 eur, a preto k zvýšeniu cien za využívanie bazénov tri mesiace pred koncom roka nemalo dôjsť.

„Napriek tejto finančnej podpore zo strany mesta a našej požiadavke, aby bol obnovený pôvodný cenník, k tomuto zvýšeniu cien došlo. V prípade škôl a školských zariadení sa cena zvýšila až o 60 percent,“ uviedla hovorkyňa.

Podľa nej bolo zvýšenie cien oznámené 3. októbra, kedy už školy a centrá voľného času mali nahlásenú krúžkovú činnosť, respektíve upravený rozvrh pre doobedňajšie vyučovanie športových tried.

,,Pre tieto aktivity by malo zvýšenie cien v konečnom dôsledku likvidačný charakter," dodala.

Ako ďalej uviedla, športové kluby taktiež nemôžu upravovať výšku oddielových príspevkov niekoľkokrát za rok, pretože v súčasnosti sú vodné športy spolu so zimnými na prevádzku finančne najnáročnejšie. Zvýšenie cien by sa dotklo viac ako 600-člennej základne vodných športov.

Podľa Šnajdárovej má mesto za cieľ vytvoriť z Mestskej krytej plavárne a kúpaliska Červená hviezda jeden moderný komplex pre milovníkov plávania a vodných športov. Táto alternatíva zatiaľ nebola starostom Starého Mesta akceptovaná.

,,Starosta do rozhodnutia poslancov Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Košice-Staré Mesto na decembrovom zasadnutí pozastavil rozhodnutie o zvýšení nájmu za užívanie bazénov pre školy, centrá voľného času a športové kluby. Drahšie vstupné pre verejnosť žiaľ ostáva v platnosti," uviedla Šnajdárová.

Mestská časť Košice–Staré Mesto tvrdí, že do Mestskej krytej plavárne ročne investuje desiatky tisíc eur a jej činnosť dotuje sumou 300.000 eur ročne.

„Mesto Košice mestskej časti ročne prispieva sumou 160.000 eur. Napriek tomu, že vedenie mestskej časti každý rok žiada od mesta vyšší príspevok na prevádzku a rekonštrukciu, ale od roku 2008 nikdy nedostalo ani cent mimo každoročnej dotácie,“ uviedla referentka masmediálnej komunikácie Miestneho úradu mestskej časti Košice-Staré mesto Katarína Strojná s tým, že sumu 50 000 eur, ktoré magistrát spomína, dostalo Staré Mesto z predaja Kositu, rovnako, ako ostatné mestské časti, pričom sa ich rozhodlo investovať do plavárne.

Rovnako podľa mestskej časti nie je pravda, že pre školy a školské zariadenia došlo k zvýšeniu cien až o 60 percent. Celoplošne sa ceny vstupného zvýšili o desať percent. Napriek tomu je cena vstupného na Mestskú krytú plaváreň podľa nich jednou z najnižších na Slovensku.

„K problematike financovania a podpory Mestskej krytej plavárne, ktorú využívajú nielen občania Starého Mesta, ale aj iných mestských častí, miest a obcí Košického samosprávneho kraja (KSK), plánujem zvolať stretnutie zástupcov Magistrátu mesta Košice, KSK a starostov mestských častí,“ uviedol starosta mestskej časti Košice-Staré Mesto Ľubomír Grega.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM