Alexandra Kolínská Kultúra

Košické Vianoce 89 OBRAZOM: Takto sa mesto pripravovalo na sviatky pokoja

Vianočné sviatky sú predo dvermi a mesto zveľaďuje centrum Košíc. Tak sa dialo aj počas revolúcie v roku 1989. Vidíte po 25 rokoch rozdiely v miestnych tradíciách?

Ilustračný obrázok k článku Košické Vianoce 89 OBRAZOM: Takto sa mesto pripravovalo na sviatky pokoja
Zdroj: Dnes24.sk

Stromčeky, kapre, upratovanie, výzdoba, dedo Mráz či trhy… Toto sú symboli košických Vianoc. Prečítajte si, aké tradície a prípravy podniklo mesto a čo všetko ponúkalo Košičanom v roku 1989.

Nákupy bez detí

Obvodný výbor SZŽ III prišiel so zaujímavou iniciatívou. Jeho členky pobavia deti od 3 rokov tých rodičov, ktorí si chcú pohodlne nakúpiť. Využijú na to priestory Obvodného kultúrneho sterdiska III na ulici Povstania českého ľudu na sídlisku Dargovských hrdinov.

Vianočné stromčeky

Opäť je tu čas vianočných sviatkov, ku ktorým neodmysliteľne patrí v§ňa ihličia. V našom meste si môžeme kúpiť vianočné stromčeky, ktorých pracovníci Lesnej správy Čermeľ vyrúbali tohto roku vyše 300. Lesný závod Košice pre Zeleninu dodá celkovo bezmála tisíc ihličnanov.

Kaprov bude dosť

Bez štedrovečerného kapra si nevieme predstaviť sviatky pokoja a mieru. Štátne rybárstvo v Michalovciach sa postaralo o to, aby obchod mohol ponúknuť 68 ton šupináčov. Väčšinou s hmotnosťou nad jeden kilogram, nebudú chýbať ani ozaj zdatní jedinci. Košické závody 11–01 a 11–09 Zdroja ich začnú predávať od 19. decembra.

Dedo Mráz a Vianočné trhy

Už v piatok sa deti stretli s dedom Mrázom, z improvizovaného pódia sa niesla hudba Brass kvintetu, v neďalekej Jalte Reštaurácii pripravili tradičnú predajnú výstavu jedál. K tomu treba pridať stánky s rozmanitým tovarom, pri ktorých sa postávalo, zvažovalo, vyberalo. Nešlo o to, kúpiť niečo úzkoprofilové, skôr natrafiť na drobnosť, z ktorej vyžaruje čaro blížiacich sa sviatkov. Ľudia sem neprichádzajú za veľkými nákupmi. V stánkoch sme mohli nájsťvecičky, cez ktoré sa dá povedať niečo svojim najbližším.

Vianočné nákupy dlhoprstých

Opäť sú tu. Dlhoprstí využívajú našu chvíľkovú nepozornosť, nesústredenosť a so šikovnosťou virtuóza vytiahnu z vrecka či kabelky peňaženku. Chladnokrvne, bezcitne. Veď tiež chcú mať Vianoce. Nečestné, ale svoje. Ako nás informoval zástupca náčelníka OO VB Košice 1 nadporučík Michal Matečka, počet vreckových krádeží v posledných dňoch rapídne stúpol. Majú tam však i peňaženku, ktorú našli predavačky v Dome odevov, ale k nej naopak, chýba majiteľ. A do tretice sa objavila i falošná pečiatka s označením VŠT, ktorou „šikovný“ zákazník stihol už nakúpiť na faktúru v troch predajniach tovar za vyše 30 000 korún. Takže zlodeji nesviatkujú. Sú v plnej pohotovosti okrádať.

Vianočné upratovanie

„Ponúkame vám predvianočné upratovanie pre súkromníkov a sociálne organizácie. Informácie na telefóne 35290. Komunálne služby Košice,“ ponúkal svoje služby jeden z mestských podnikov.

Pozrite si aj ďalšie zaujímavosti z obdobia Nežnej revolúcie:

Prípravy Košičanov na Vianočné sviatky v roku 1989
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM