Lenka Fedorová Hádzaná

Košický hádzanár Tomáš Urban má prezývku, ktorú už poznajú aj zahraniční hráči: Prečo Kuře?

Skvelý hádzanár hrá momentálne za nemecký Eisenach. Za svoje úspechy a prínos v oblasti športu si zaslúžil nomináciu na absolútneho víťaza Športovej osobnosti Košíc. Okrem toho má ale nezvyčajnú prezývku, ako vznikla?

Ilustračný obrázok k článku Košický hádzanár Tomáš Urban má prezývku, ktorú už poznajú aj zahraniční hráči: Prečo Kuře?
Zdroj: TASR

Tomáš Urban sa narodil 17. septembra 1989 v Košiciach. Počas svojej seniorskej kariéry pôsobil v Košiciach, v Maďarsku, Michalovciach, Prešove a momentálne strieľa góly za nemecký Eisenach. Na konte má dva tituly Majstra Slovenska a jeden z Maďarska. V slovenskej seniorskej reprezentácii sa dvakrát zúčastnil majstrovstiev sveta a raz majstrovstiev Európy. V rozhovore nám prezradil ako sa dostal k hádzanej, čo pre neho znamená nominácia na Športovú osobnosť Košíc ako aj to, ako vznikla jeho prezývka „Kuře“.

Hádzanej sa venuješ už niekoľko rokov. Čo ťa priviedlo k tomuto športu?

K hádzanej ma priviedol môj brat Marek, ktorý už v tom čase hrával, takže som vedel o aký šport ide a môj dobrý kamarát Maroš Baláž, ten ma zavolal na môj prvý tréning, hneď sa mi to zapáčilo, a tak som sa rozhodol tomu venovať naplno.

Hádzaná je tvrdý šport. Ako vyzerá tvoja bežná príprava?

Moja príprava nespočíva len v tréningu, ale aj mimo neho, keďže sa o nej bavím s rodinou, priateľmi, venujem jej voľný čas, sledujem ju, avšak je to každodenná fyzická i psychická príprava, či už na tréning alebo zápas.

Máš v športe aj nejaký vzor alebo čo ťa dokáže najviac motivovať?

Ja si myslím, že každý by mal mať nejaký cieľ a ja ho mám takisto a nie iba jeden.Moje ciele sú pre mňa dostatočnou motiváciou vzhľadom na to, že som si latku položil pomerne dosť vysoko.

Je o tebe známe, že ti prischla prezývka „Kuře“. Ako vznikla?

Dal mi ju môj bývalý spoluhráč Peter Pažák. Je tomu už viac ako 10 rokov a vznikla na základe filmu Byl jednou jeden polda. Pozerali sme ho doma v televízii, cestou na zápasy v autobuse a neustále sme sa na ňom smiali. Viacerí hráči dostali nejaké meno po postavách z tohto filmu,ale tá moja sa chytila a dokázali sa ju už naučiť aj hráči z rôznych kútov sveta, s ktorými som hrával a hrám.

Zápasy bývajú často veľmi náročné. Čo pre teba predstavuje najlepší spôsob oddychu?

Spánok. Po dobrom spánku sa stále cítim super.Veľmi rád šoférujem a je to pre mňa takisto určitý spôsob oddychu alebo si rád pozriem dobrý film, zahrám Play Station/Xbox, ale to mi spánok nenahradí, ten vyhráva na plnej čiare.

Hráči niekedy nesúhlasia s verdiktom rozhodcu. Ako takúto situáciu riešiš ty?

Snažím sa to neriešiť, pretože rozhodca takmer nikdy nezmení svoj verdikt, ale tieto situácie vo mne často krát vyvolajú rôzne emócie, ktoré je veľmi ťažké ovládnuť a dokážu hráča úplne vyhodiť z rytmu alebo nasadenia.

Rozumieš si s chalanmi z tímu aj mimo hry? S kým vychádzaš najlepšie?

Je to rôzne, pretože pri každom prestupe do iného mužstva je to množstvo nových ľudí. Musím povedať, že mám chalanov, s ktorými som v kontakte a s ktorými sa navštevujeme aj napriek tomu, že už nehráme spolu a naopak hráčov, s ktorými hrávam a nevyhľadávam ich spoločnosť. Takže ťažko povedať, predsa len máme rôzne názory a postoje na rozličné veci, ale väčšinou si rozumieme aj mimo hry.

Akú najväčšiu lotrovinu ste spolu vystrojili? :)

Momentálne si nespomeniem na žiadnu, ktorá by sa dala použiť alebo publikovať. :)

Hráš za nemecký Eisenach, no pochádzaš z Košíc. Čo pre teba znamená nominácia na Športovú osobnosť Košíc?

Je to pre mňa veľká česť a zadosťučinenie a veľmi si vážim túto nomináciu, pretože viem, že Košice majú veľmi veľa skvelých športovcov, ktorí dosiahli veľké úspechy a viem koľko driny a odriekania je za tým, aby sa dostali aj do tejto nominácie.

V TOP 10ke sa s tebou ocitla aj tenistka Anna Karolína Schmiedlová či hokejista Gabriel Spilar. Ako vidíš svoje šance na výhru?

Buďme realisti, hádzaná nie je taký populárny šport ako tenis či hokej na Slovensku a pre mňa je vlastne úspech už samotná nominácia, takže šance nie sú veľké, ale s malou dušičkou budem veriť, že sa to môže podariť :).

Precestoval si veľa krajín. Ktorý zážitok ti najviac utkvel v pamäti?

Najväčší zážitok bol úspech na Majstrovstvách sveta v Chorvátsku 2009, na ten stále rád spomínam a mám živo pred očami, aký to je úžasný pocit, keď sa športovcovi alebo človeku niečo podari, na čom dlhé roky pracoval a zdokonaľoval sa len kvôli tomuto momentu.

Môže vás zaujímať:

Úspešný vzpierač Matej Kováč z Košíc EXKLUZÍVNE: Rodičia mi nedovolili sedieť doma ako dnešným deťom!

Mesto ocení osobnosti športu: Poznáme MENÁ ľudí, ktorým sa dostane veľkej pocty

V Košiciach vyrastá ďalší hokejový talent: Roman (13) to s hokejkou naozaj vie, jeho vzor je Kane

Nikola (15) vzbudzuje rešpekt aj u chalanov: 100 kg činku dvíha ako nič, medailí má ako maku!

Hadzanár Tomáš Urban v akcii
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM