Aktualizované Jakub Forgács Regióny

Kotlebova sťažnosť na mestskú políciu. Vysvetlenie žiadal priamo od bystrického primátora Noska!

Župan a poslanec NR SR adresoval primátorovi Banskej Bystrice list. Na Noska sa obrátil v súvislosti s "nepríjemnou skúsenosťou" s mestskou políciou. Reakcia na seba nenechala dlho čakať!

Ilustračný obrázok k článku Kotlebova sťažnosť na mestskú políciu. Vysvetlenie žiadal priamo od bystrického primátora Noska!
Zdroj: TASR

Vysvetlenie od primátora Banskej Bystrice Jána Noska žiada predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a poslanec NR SR Marian Kotleba. Na primátora sa obrátil v súvislosti s jeho „nepríjemnou skúsenosťou“ s mestskou políciou (MsP). Magistrát list prevzal v pondelok.

Sťažnosť Kotlebu

Kotleba našiel 7. mája ležať na ceste na sídlisku Sásová bezvládneho muža a žiadal o pomoc MsP, ktorá neprišla. Informoval o tom na sociálnej sieti, kde zverejnil aj list a žiada o vysvetlenie, čo Nosko plánuje urobiť pre to, aby MsP slúžila v prvom rade ľuďom.

„Keďže mi nie sú životy spoluobčanov ľahostajné, snažil som sa mužovi pomôcť. Zistil som, že je pod vplyvom alkoholu, a preto som o 22:28 zavolal na dispečing MsP, aby vyslali na miesto hliadku, ktorá by dotyčnému pomohla. Namiesto pomoci však službukonajúci dispečer reagoval arogantne a vyťahoval jednu výhovorku za druhou, prečo hliadku nevyšle. Napokon mi odporučil zavolať záchranku, čo som aj urobil,“ reagoval Kotleba v liste adresovanom prvému mužovi mesta pod Urpínom.

Ako v ňom tiež poznamenal, záležitosť už riešil s náčelníkom MsP, ktorý údajne „skonštatoval pochybenie zo strany MsP“, a mal ho ubezpečiť, že prijme nápravné opatrenia. Kotleba v liste vyjadril vieru, že opatrenia, ktoré Nosko prijme, budú dostačujúce na to, aby podobnú situáciu, keď človeka – obyvateľa Banskej Bystrice, žiadajúceho o pomoc pre svojho spoluobčana a MsP ho odmietne, už žiadny obyvateľ nebude musieť zažiť.

„Primátor mesta Ján Nosko sa s náčelníkom MsP stretol ešte minulý týždeň. Požiadal ho, aby celú situáciu prešetril a následne ho informoval, aké vyvodí dôsledky, respektíve aké opatrenia prijme. Zatiaľ však nedostal odpoveď. Predsedovi BBSK a poslancovi NR SR Marianovi Kotlebovi budeme na doručený list odpovedať štandardným spôsobom,“ konštatovala hovorkyňa mesta Zdenka Sekerešová.

Reakcie polície

A aký má na celú vec názor mestská polícia? ***"Pravdivá informácia je tá, že na telefonický podnet občana Kotlebu zo 7. mája 2016 podaného na tiesňovej linke č. 159, bola o 22:30 na miesto vyslaná hliadka MsP, ktorá po príchode na miesto vykonala všetky potrebné úkony a nad rámec jej povinností pomohla bezvládnemu občanovi. Prítomná hliadka MsP postavila na nohy bezvládneho muža.

„Vozidlo RZP prišlo asi 5 minút po prítomnosti hliadky MsP na mieste, kde v tom čase bol prítomný aj oznamovateľ, občan p. Kotleba a ďalšie osoby. Osádka RZP, za súčinnosti príslušníkov MsP, zrealizovala anamnézu zdravotného stavu a vyšetrenie bezvládneho muža, pričom bolo zistené len podozrenie z alkoholizmu, muž zranený nebol,“ pokračoval.

„Následne hliadka MsP mužovi pomohla tak, že ho odprevadila do neďalekého rodinného domu, kde býva s bratom. Hliadka MsP postupovala vo veci pomoci, zrejme podnapitému mužovi, takýmto spôsobom, pretože ho poznajú a vedia, kde býva, nakoľko túto skúsenosť s ním už mali príslušníci MsP viackrát. Na MsP Banská Bystrica vždy platí heslo: "Chrániť a pomáhať“," dodal Slovák.

Čítajte tiež:

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici: Aké riziká vás čakajú na Námestí H. Vajanského?

Cestujúci v Bystrici a okolí, pozor na železnici: Úsek, kde treba rátať s výlukou!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM