Jakub Forgács Zo Slovenska

Kráľovstvo železníc. Budeme mať vo Zvolene na Slovensku unikátny projekt?

Vyrastie v našom meste najväčšie zábavno-vzdelávacie multifunkčné a kultúrne centrum, zrejme jediné v celej Európe? K jedinečnému projektu sa pripravuje zmluva o budúcej zmluve!

Ilustračný obrázok k článku Kráľovstvo železníc. Budeme mať vo Zvolene na Slovensku unikátny projekt?
15
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Zvolen by malo tento rok podpísať s neziskovou organizáciou (n.o.) Kráľovstvo železníc zmluvu o budúcej zmluve za účelom realizácie na Slovensku jediného projektu Kráľovstvo železníc.

„Celý proces je momentálne ešte v administratívnej rovine,“ uviedol hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška. Poslanci ale už vlani v októbri schválili zámer odpredaja pozemku, na ktorom by sa celý projekt mal uskutočniť, za cenu znaleckého posudku. Ten v súčasnosti mesto vyhodnocuje. Projekt podobný tomu, ktorý má vzniknúť vo Zvolene, funguje už v Prahe a pripravuje sa tiež jeho zriadenie vo Viedni.

Ako ešte vlani uviedol pre média Radovan Chlpoš z n.o. Kráľovstvo železníc, zatiaľ čo pražský projekt vychádza z českej histórie, vo Zvolene bude základom tá slovenská. Kým ale pražský projekt je skôr zábavným parkom, slovenský má byť najväčším zábavno-vzdelávacím multifunkčným a kultúrnym centrom, zrejme jediným v celej Európe.

Zatiaľ čo pražské Kráľovstvo železníc je sústredené len v interiéri, vo Zvolene chcú využiť aj vonkajšie priestory. Dvojpodlažná budova s rozlohou 2200 m2 má vyrásť v lokalite Hlbiny a na dvoch poschodiach ponúkať modelovú železnicu, ktorá má zabrať celé nadzemné podlažie, a tiež zážitkový vzdelávací minigolf, dopravné ihrisko či moderné športové aktivity pre deti. Na mieste má vzniknúť taktiež kinosála s konferenčnými miestnosťami či model bratislavského letiska.

Exteriér na ploche 6500 m2 bude zdobiť vonkajšia modelová železnica prezentujúca Slovensko. Budú tam tiež funkčné modely vlakových súprav a iné zaujímavosti a atrakcie, zamerané predovšetkým na deti a mládež.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM