Zo Slovenska

Krásny nápad: Okolie Hybe môže mať niečo spoločné so Slovenským rajom!

Liptovská obec Hybe má v sebe určite svoje čaro. Prírodu malebnej dedinky ako aj Hybickej tiesňavy budeme môcť spoznať na novom náučnom chodníku a nielen to!

Ilustračný obrázok k článku Krásny nápad: Okolie Hybe môže mať niečo spoločné so Slovenským rajom!
Foto: Tomáš Batiz

Partia nadšencov organizovaných v Občianskom združení V poHYBE plánuje vybudovať po trase bývalej lesnej železnice v Hybickej tiesňave na hornom Liptove náučný chodník. Vzniknúť by mal nad meandrami rieky Hybica.„Posledných 60 až 70 rokov neboli v tejto lokalite ľudskou činnosťou redukované porasty náletových drevín, takýmto spôsobom sa tiesňava stala veľmi ťažko priechodná. Naším cieľom je túto – z krajinárskeho hľadiska najkrajšiu časť Východnianskeho a Hybského katastra, v čo najkratšom čase vyčistiť a sprístupniť turistickej verejnosti,“ povedal predseda OZ Ján Žiška.

Prírodná pamiatka

Hybická tiesňava je prírodná pamiatka v štvrtom stupni ochrany v správe Tatranského národného parku. Dobrovoľníci potrebujú pred začatím prác získať niekoľko povolení. „Predpokladáme, že stanoviská dotknutých inštitúcií a družstiev budú kladné. V takomto prípade sa ihneď pustíme do práce. Bude to zložitý proces, počas ktorého musíme nevyhnutne odstrániť niekoľko krov a stromov, či spevniť brehy rieky,“ doplnil.

Vybudujú aj drevené chodníky

Zdravé odstránené dreviny, vhodné na tesárske konštrukcie, plánujú nadšenci použiť na premostenie Hybice, celkom musia nad potokom postaviť 14 drevených lavíc. Pre pohodlný priechod močaristými úsekmi je potrebné vybudovať aj drevené chodníky.

„V jednom mieste bude dokonca potrebné postaviť oceľové stúpadlá, ako sú napríklad v Slovenskom raji,“ skonštatoval Žiška.

Popri chodníku osadia aj informačné tabule, ktoré budú informovať napríklad o tamojších živočíchoch či rastlinách. Celkový rozpočet projektu odhadol predseda OZ V poHYBE na 20.000 až 25.000 eur. Prvé financie už získali od obce Hybe a Východná, ďalšie chcú nadobudnúť z fondov Európskej únie. Dobrovoľným príspevkom však môže výstavbu náučného chodníka v Hybickej tiesňave podporiť aj široká verejnosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM