Ľubomíra Karmanová Kultúra

Kristínka (10) s nevšednou fantáziou a talentom: Učitelia aj porota boli z jej prvej knižky ohúrení! Má veľký sen

Keď mala 9 rokov, dostala od svojej kamarátky zápisník. Ešte v ten večer začala písať svoju prvú rozprávku. O rok neskôr už uspela na prvej literárnej súťaži. Kristínka Kiráľová z Lučenca má len 10 rokov, ale už teraz vie, že raz bude spisovateľkou.

Ilustračný obrázok k článku Kristínka (10) s nevšednou fantáziou a talentom: Učitelia aj porota boli z jej prvej knižky ohúrení! Má veľký sen
Zdroj: Dnes24.sk

„Už dávno som túžila napísať niečo o mačičkách, aj keď radšej mám psíkov,“ púšťa sa do rozprávania mladá autorka.

Príbeh, ktorý upútal aj organizátorov súťaže Inšpirácie spod Sitna, je o mačičke Líze, ktorá žije na dedine. Na letné prázdniny ide s tetou do hotela v meste, kde spozná dve mačičky Micku a Mini.

„Chcela som napísať niečo dobrodružné. Rada sledujem dobrodružné filmy a rozprávky. Hlavní hrdinovia tam zažívajú úžasný príbeh. Tak ma napadlo, či by som to neskúsila tiež. Tie mačičky v príbehu si predstavujem ako seba a moje najlepšie kamarátky, ktoré cestujú do rôznych svetov, o ktorých nikto nevie. Príbehy z ciest si zapíšeme do svojich denníčkov a potom to budeme niekedy rozprávať svojim deťom,“ fantazíruje Kristínka.

Na otázku, ako príbeh skončí, odpovie pre ňu príznačnou štipkou fantázie: „Príbeh končí zimno – letným dobrodružstvom“.

Prví, tento príbeh, počuli rodičia. Pôvodne si mysleli, že im dcéra číta rozprávku z nejakej knižky. Keď zistili, že autorkou je ona sama, boli veľmi milo prekvapení. „Keď boli naše deti malé, každý večer sme spoločne čítali rozprávky. Kým Kristínka nevedela čítať, čítala som ja, neskôr sme sa striedali. Dnes už má prečítaných množstvo kníh,“ hovorí Kristínkina mama Monika. „Sme veľmi pyšní na to, čo naša dcéra dokázala vo svojom veku,“ dodáva otec Milan.

Úryvky zo svojho príbehu prečítala aj spolužiakom na hodinách. Pani učiteľka Ildikó Balázsová, bola literárnym dielom malej spisovateľky nadšená a navrhla, že rukopis prepíše a odošle do nejakej súťaže. Už onedlho sa dostavil výsledok. Súťaž organizovaná spolkom žien ŽIVENA, Inšpirácie spod Sitna, jej priniesla tretie miesto v kategórii základných škôl. Kristínka túži po tom, aby „Mačičkine dobrodružstvá“ vyšli aj knižne. Veľkú podporu jej poskytujú rodičia. Tí momentálne hľadajú možnosti, ako knižku vydať. Peniažky, ktoré by získali z predaja chcú rozdeliť sociálne slabším rodinám.

Ďalší nápad, ktorý pravdepodobne ožije na papieri perom Kristínky Kiráľovej má názov Kúzelná hra. „Začne sa to v inom svete. To je taká moja záľuba, že existuje aj iný svet, ako ľudský. Nie je na inej planéte, ale je taký neviditeľný, neobjavený. Je to svet hračiek,“ prezrádza na záver talentovaná autorka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM