Aktualizované Správy

Kryje Kaliňák podnikanie pána Bonaparte? Opozícia chce odvolať ministra, v hre sú milióny

Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA budú odvolávať Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Dôvodom je daňová kauza Bašternák, do ktorej vyšetrovania podľa opozície minister vnútra zasahuje. Podnikateľ podľa medializovaných informácií odvádza dane za tisíce a vracajú sa mu v miliónoch.

Ilustračný obrázok k článku Kryje Kaliňák podnikanie pána Bonaparte? Opozícia chce odvolať ministra, v hre sú milióny
Zdroj: TASR

Meno Ladislava Bašternáka je spojené s luxusným komplexom Bonaparte, v ktorom býva Robert Fico (Smer-SD). Tentokrát sa spomína prepojenie s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Podpredseda najsilnejšej vládnej strany podľa opozície kryje a chráni podozrivé podnikanie Bašternáka.

Opozičné strany nešetria ani premiéra. Šéfa Smeru žiadajú, aby sa vysťahoval z luxusného bytu, ktorý si prenajíma v komplexe Bonaparte. Bývanie na exkluzívnej adrese neďaleko Bratislavského hradu postavil Bašternák, niekdajší sused Kaliňáka.

Kšefty na daniach?

Ako informuje Denník N, firmy podnikateľa Ladislava Bašternáka odviedli štátu v rokoch 2008 až 2015 dane za 72-tisíc eur, za vratky mu bez hlbšej kontroly išli milióny.

Finančná správa odovzdala tento týždeň Finančnému výboru v parlamente zoznam všetkých vratiek DPH vyplatených štátom za posledných 12 rokov firmám, v ktorých bol Bašternák konateľom. Spolu ide podľa informácií Denníka N o viac ako 16 miliónov eur!

Podnikateľské aktivity Bašternáka sú podľa opozície „chránené“ Ficovými ľuďmi. Lipšic podnikateľa označil za človeka blízkeho Kaliňákovi a exministrovi Jánovi Počiatkovi.

„Podávame návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi,“ povedal Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

Pod ochranou smerákov?

Kauza Bašternák je podľa Lipšica čítankový príklad daňového podvodu, pri ktorom štát prišiel o osem miliónov eur. Opozícia v pléne predloží dôkazy o tom, ako je Bašternák prepojený aj na policajných funkcionárov.

Pod návrh na odvolanie sa podpísalo 34 poslancov SaS, OĽaNO-NOVA a traja nezaradení – Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simony Petrík (všetci traja nezaradení).

Čítajte aj: Slováci ako prevádzači? Kriminalisti odhalili medzinárodnú zločineckú skupinu!

Bašternákovo meno figuruje aj v kauze bytového komplexu Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur.

Kaliňák bude prvým ministrom v tomto volebnom období, ktorý bude čeliť v Národnej rade SR odvolávaniu. Pred poslancov Národnej rady SR by sa mal minister postaviť do siedmich dní. Toľko času má na zvolanie mimoriadnej schôdze predseda NR SR Andrej Danko (SNS).

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM