Zo Slovenska

Kúpou liekov cez internet skôr naletíte podvodníkom ako ušetríte

Vyzerajú ako originál, no s liečebnými účinkami nemajú nič spoločné. V horšom prípade vám môžu poškodiť zdravie. Reč je o kúpe liekoch cez internet.

Ilustračný obrázok k článku Kúpou liekov cez internet skôr naletíte podvodníkom ako ušetríte
Zdroj: TASR

Asi polovica všetkých distribuovaných falšovaných liekov sa k spotrebiteľovi dostane ilegálnym predajom cez internet, upozornila dnes Anci Kvarnström, konzultantka pre Európsku federáciu inovatívneho farmaceutického priemyslu.

Takéto lieky pritom podľa nej dokážu ľuďom ťažko zdravotne uškodiť, v lepšom prípade len neobsahujú účinnú látku. Problém takéhoto predaja sa týka aj Slovenska, potvrdil Matej Petrovič zo Sekcie farmácie a liekovej politiky z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Štatistiky však podľa neho nie sú alarmujúce a polícia takúto činnosť monitoruje.

„Spomínané lieky sú často sfalšované dobre, laik ich voľným okom od originálu nerozozná, podvodníci si veľmi dajú záležať na dizajne lieku i krabičky,“ povedala Kvarnström.

Ľudí podľa nej nákup liekov cez internet láka, pretože sú tam lacnejšie. Poukazuje však, že si často neoveria, či ide o certifikovanú internetovú lekáreň, čo je chyba a mali by byť obozretnejší.

Falšovatelia bez stopy

Falšovateľov podľa Kvarnström motivuje vidina veľkého zárobku, profit z tohto biznisu je podľa nej mnohonásobne vyšší ako ich vstupná investícia. Páchatelia sú ťažko vystopovateľní a nehrozia im ani až také „ťažké tresty“, myslí si.

Do distribúcie sa najčastejšie dostávajú falšované lieky na poruchy erektilnej dysfunkcie či srdcovo-cievne choroby.

Tiež anabolické steroidy, lieky na chudnutie, hypnotiká a sedatíva, analgetiká, antidepresíva či lieky na cukrovku. „V týchto prípravkoch sa mnohokrát našli nepovolené zložky,“ uviedla Katarína Slezáková zo slovenskej Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP).

Jed aj prach z tehly

Môže ísť napríklad o kyselinu boritú, jed na potkany, ťažké kovy, nikel, arzén či prach z tehál. Ľudia však vedia na internete zistiť, ktorá lekáreň je certifikovaná. Treba si skontrolovať, či sa vybraná lekáreň alebo výdajňa zdravotníckych pomôcok nachádza v zozname držiteľov licencie na stránkach Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Takéto subjekty ponúkajú len registrované lieky na Slovensku bez viazania na recept alebo zdravotnícke pomôcky neviazané na lekársky predpis. Tie na predpis nie. „Certifikovaná lekáreň sa zároveň prezentuje logom, ktorého používanie zaviedla Európska komisia,“ podotkol Petrovič. Kliknutím na logo je užívateľ presmerovaný na web ŠÚKL. V súčasnosti má logo na Slovensku asi 50 internetových lekární.

Čítajte aj: Zámena v baleniach ako veľký problém. Z trhu stiahnu niektoré lieky

Do asi troch rokov by sa v našich lekárňach mali objaviť aj krabičky liekov so špeciálnymi 2D kódmi. Tento systém overovania liekov upravuje takzvaný delegovaný akt, ktorý už vstúpil do platnosti v celej Európskej únii. Lieky na predpis, ktoré budú na trh pustené po februári 2019, budú musieť kódy mať, inak nebudú uvedené na trh.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM