Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Ako sa kráča po ilúzii? 3D priechod už máme aj u nás!

Pre chodcov zvýšená bezpečnosť, pre vodičov najprv vizuálny šok. Biele čiary, ktoré na prvý pohľad levitujú, sú dokonalou ilúziou. V ktorom meste majú novinku, ktorá je zrejme jediná v Európe?

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Ako sa kráča po ilúzii? 3D priechod už máme aj u nás!
Zdroj: mestocadca.sk

Priechody pre chodcov taktiež kráčajú s dobou. Určite ste zaregistrovali také, ktoré v noci blikajú. V Čadci však jednému vdýchli punc novej generácie, ktorá spočíva v jednoduchej úprave vodorovného dopravného značenia.

Ilúzia, ktorá zvyšuje bezpečnosť

Výsledkom kombinácie vhodne zvolených tvarov a odtieňov vznikne optický klam priestorovej (3D) prekážky. Tá vodičov automaticky prinúti spomaliť, čím sa zvýši bezpečnosť chodcov na priechode. Funkcia je teda rovnaká ako pri klasických retardéroch.

Priechod sa nachádza pri základnej škole na Rázusovej ulici v Čadci. O jeho vytvorenie sa postarali mladí architekti Matej Babuliak a František Radačovský, ktorí sa inšpirovali na internete.

Európsky unikát?

„V podstate sa jedná o obraz, ktorý namaľovali umelci. Je to prechod, ktorý nemá minimálne na Slovensku obdobu. Je pravdepodobné, že podobný objekt sa nenachádza ani v Európe. V prípade, že sa osvedčí, radnica plánuje s týmto pilotným projektom pokračovať aj na ďalších frekventovaných uliciach v našom meste,“ informuje na svojej webovej stránke vedenie Mesta Čadca.

A cena? Tá je prekvapivo nízka. „Šesťsto eur vrátane DPH, materiál aj odmena za prácu,“ uvádza radnica na svojom profile sociálnej siete. Ktovie, možno 3D priechody pre chodcov budú o pár rokov jednou z možností, ako by mestá a obce mohli šetriť verejné prostriedky.

PREČÍTAJTE SI: KURIOZITA DŇA: Nie je všetko tak, ako sa nám javí. Nad zrakom víťazí ilúzia

Takéto priechody má už India. Stali sa alternatívou po tom, čo štát nariadil zrušiť postupne z diaľníc všetky retardéry, ktoré vraj boli rizikové pre vodičov nerešpektujúcich povolené rýchlosť. India je krajinou s najvyšším výskytom smrteľných dopravných nehôd na svete.

3D priechod
7
Galéria
Zdroj: mestocadca.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM