Svet

KURIOZITA DŇA: Čokoláda lahodí nielen jazýčku, ale i očiam

Viaceré európske metropoly organizujú najväčšie svetové podujatie venované čokoláde - Salon du chocolat. Tento raz sa predviedli cukrári a umelci v Miláne.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Čokoláda lahodí nielen jazýčku, ale i očiam
Zdroj: TASR

Čokoláda je potravina, ktorá sa vyrába z plodov kakaovníka a patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete. Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred tritisíc rokmi.

Skupina vedcov pod vedením doktora Normana Hollenberga z Harvardovej univerzity totiž zistila, že kakao je unikátna potravina, ktorá dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak, a preto sa odporúča na prevenciu, ako aj liečbu hypertenzie.

Milovníci tohto hnedému zázraku sa už vyše dvadsať rokov stretávajú koncom septembra v Paríži na celosvetovej výstave Salon du Chocolat. Avšak v priebehu roka pripravujú európske či zahraničné metropoly aj „menšie“ veľtrhy. Patrí k ním Zürich, New York, Tokio, Moskva, Bejrút či Šanghaj.

Na titulnej fotografii modelka predvádza šaty z čokolády pri príležitosti otvorenia čokoládového veľtrhu v Miláne 9. februára 2017. Návštevníci mohli obdivovať tisíce podôb čokolády, jej chutí, farieb i vôní. Nechýbali ani módne čokoládové vychytávky v podobe šiat, šperkov, bižutérie či topánok, do ktorých má človek chuť zahryznúť sa.

Čokoládový veľtrh
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM