Rôzne Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Gemerský majster kováč využíva viac než tisíc rokov starú metódu

Slovensko je plné šikovných ľudí. Niektorým z nich pod rukami vznikajú naozaj vzácne kúsky. Jedným z nich je aj kováč Dušan Klimo zo Štítnika.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Gemerský majster kováč využíva viac než tisíc rokov starú metódu
Zdroj: Dušan Klimo

Tradičné remeslá Gemera sa snaží zachovať 31-ročný kováč Dušan Klimo z obce Štítnik (okres Rožňava). V jeho dielni sa venujú tvarovému kováčstvu (dekoračné predmety, šperky…) a nožiarstvu. Sám kováč spolupracuje s miestnou šermiarskou skupinou Kolovrat. Pre nich z jeho dielne vychádzajú nádherné rekonštrukcie historických zbraní a zbroje.

„V našej dielni sa venujeme výrobe damaškovej ocele, ktorú využívame na zákazkovú výrobu nožov. Metóda výroby tejto ocele je viac než tisíc rokov stará a spočíva vo zváraní v ohni minimálne dvoch rôznych druhov ocele,“ prezradil Dušan Klimo.

Všetky vzišli z ich vlastných návrhov. Šikovný kováč sa môže pochváliť aj poriadnym klenotom. Najdrahší nôž, ktorý vyrobil obsahoval až 1016 vrstiev damaškovej ocele. Na rúčke bola použitá mamutovina a ebenové drevo. Okrem toho sa ku kováčstvu snaží viesť aj ďalších. Vytvára tvorivé dielne a kováčske kurzy. Zdá sa teda, že tradičné slovenské remeslo tak skoro nevymizne.

Inšpiratívny rozhovor s talentovaným kováčom si môžete prečítať TU.

Obrazom: Kováč Dušan Klimo a jeho výrobky
47
Galéria
Zdroj: Dušan Klimo
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM