Futbal

KURIOZITA DŇA: Islanďania žijú futbalom až z toho naskakujú zimomriavky

Islandskí futbalisti síce prehrali vo štvrťfinále ME 2016 s domácim Francúzskom hladko 2:5, ale na kontinentálny šampionát budú mať len a len pozitívne spomienky.

Pod vedením dvojice Lars Lagerbäck – Heimir Hallgrímsson sa počtom obyvateľov na kilometer štvorcový najredšie zaľudnenej krajine Európy podaril parádny futbalový výsledok. Islanďania dali vo Francúzsku aspoň jeden gól v každom z piatich vystúpení, nedokázali ich poraziť Portugalci ani Angličania, ktorých dokonca poslali z turnaja domov.

Začiatok novej éry?

Štvrťfinálová porážka 2:5 od Deschampových zverencov je síce krutá a mnohých primäla k tvrdej kritike tímu, ktorí doma prezývajú Strákarnir okkar (naši chlapci), reprezentačný kapitán Aron Gunnarsson ale sebavedomo hlási, že toto je len začiatok futbalovej revolúcie v podaní tejto malej ostrovnej krajiny.

Futbalistov Islandu doma vítali ako národných hrdinov. Tisíce ľudí prišlo do Reykjavíku na námestie, aby vzdali rešpekt tímu, ktorý sa na šampionáte dostal ďalej ako obhajca titulu Španielsko i favorizovaní Angličania či Chorváti. A z toho, čo sa v hlavnom meste Islandu dialo, naskakuje husia koža.

Island žije futbalom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM