Svet

KURIOZITA DŇA: Medzi najbizarnejšie športy patrí slonie pólo

Slonie pólo je variantom klasického póla. Už na prvý pohľad je jasný rozdiel - hráči namiesto koní sedia na slonoch. Tento bizarný šport je však veľmi obľúbený.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Medzi najbizarnejšie športy patrí slonie pólo
Zdroj: TASR

Hra vznikla v 19. storočí v Indii a dnes je populárna predovšetkým v Thajsku, v Nepále a na Srí Lanke. Záväzné pravidlá vznikli údajne po krčmovej bitke v Meghaule v Nepále, kde sídli aj hlavná (najstaršia) svetová organizácia slonieho póla – WEPA – World Elephant Polo Association. Bola založená v roku 1982.

Základným pravidlom je, že proti sebe hrajú troj alebo štvorčlenné družstvá. Na slonovi sedí zároveň hráč ako pri klasickom konskom póle.

Pri sloniom póle je dĺžka ihriska kratšia, pretože slony sú pomalšie a ťažkopádnejšie. Zaujímavosťou je, že slony sa aktívne zapájajú do hry, pričom sa snažia loptičku rozšliapnuť alebo rozbiť paličku hráča.

Medzi sebou majú počas hry zakázaný akýkoľvek kontakt. Na konci každého zápasu sú slony odmenené ryžovými guľkami s melasou alebo cukrovou trstinou.

Na snímke hráči spolu s mahútmi na slonoch hrajú slonie pólo na turnaji o Kráľovský pohár v thajskom Bangkoku 9. marca 2017.

KURIOZITA DŇA: Medzi najbizarnejšie športy patrí slonie pólo
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM