Správy Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Na slovenské haluškové majstrovstvá prišli Kanaďania, skončili tretí

Slovensko je známe svojimi haluškami. V dnešnej Kuriozite dňa sa pozriete na tím, ktorý prišiel z Kanady. Zo Slovenska si napokon odniesol tretie miesto vo varení tunajšej pochúťky.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Na slovenské haluškové majstrovstvá prišli Kanaďania, skončili tretí
Zdroj: TASR

Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré vždy v lete organizuje Turecká, si v tomto roku zaknihovali už 23. ročník. Prišli naň aj Kanaďania, ktorí majú slovenské korene. Tých dnes starostovi pripomína kanadská vlajka, ktorú má v pracovni.

Tisíce návštevníkov

Turecká bola vôbec prvá obec na Slovensku, kde sa konali haluškové majstrovstvá a dodnes je jej vlajkovou akciou, ktorá k nim každoročne pritiahne tisícky návštevníkov i zo zahraničia. Až neskôr sa podobné podujatia rozšírili do iných regiónov.

„Počet návštevníkov každým rokom rastie. Hoci som sa tomu dlhé roky bránil, v tomto roku sme vyberali vstupné, ale len v sobotu. Pri ekonomike akcie, ktorej rozpočet je zhruba 20 000 eur, sme k tomu pristúpili po prvý raz. Príjmy nám nepokrývali výdavky, respektíve vykrývali tak, že sme boli na nule a niekedy sa stalo, že aj v strate, a to už je pre takú obec, ako sme my, problém. Podujatie trvalo dva júlové dni a keďže sme v sobotu vyberali vstupné, tak vieme, že k nám prišlo okolo 2500 ľudí,“ zhodnotil Ivan Janovec, hlava obce so 156 obyvateľmi.

Tretie miesto putovalo do Kanady

Tohtoročné najstaršie haluškové majstrovstvá poctili návštevou Slováci žijúci v Kanade, ktorí práve v lete chodia na Slovensko a navštevujú svoje rodiny. Prišlo ich skoro 30 vrátane detí z folklórneho súboru Rozmarín, ktoré udržiavajú naše tradície. Dospelí si aj zasúťažili a nakoniec Kanade patrilo v Tureckej tretie miesto. Podľa Janovca v návštevníkoch zanechali nezabudnuteľné zážitky. Ich cestu do našej krajiny podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM