Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Napodobenina slávnej Sochy slobody stojí aj na Slovensku

Ak chcete vidieť svetoznámu Sochu slobody, nemusíte chodiť až do New Yorku. Jej zmenšenú verziu nájdete kúsok od hlavného mesta. Za nápadom bol údajný mafián.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Napodobenina slávnej Sochy slobody stojí aj na Slovensku
3
Galéria

Ak prechádzate centrom Pezinka v smere na Modru, vašu pozornosť iste zaujme unikátny objekt. Slávna Socha slobody, symbol Ameriky, v zmenšenej verzii.

Na rozdiel od jej newyorského originálu, túto napodobeninu Pezinčanom nikto nedaroval. Sochu dal postaviť Peter Steinhübel alias Žaluď. Pre mnohých Bratislavčanov dobre známe meno. Bol totiž spájaný so slovenským podsvetím.

Začiatkom 90. rokov minulého storočia si Peter Steinhübel otvoril v Pezinku autoservis a pred budovou nechal postaviť zmenšenú Sochu slobody.

Dlho si ale pohľad na tento architektonický skvost neužil. V roku 1999 bol zastrelený. Napriek tomu socha zostala na svojom mieste a stojí tam dodnes.

Pezinská Socha slobody sa od tej americkej líši predovšetkým výškou. Kým socha v New Yorku je vysoká 46 metrov, tá v Pezinku meria približne štyri metre. Rozdiel je aj vo farbe. Originál je sfarbený do zelena a slovenská napodobenina má slonovinovú farbu. Líšia sa aj tým, že pezinskej Soche slobody nehorí fakľa.

Socha slobody v Pezinku
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM