Svet

KURIOZITA DŇA: Noc v Lyone spestruje farebný festival svetiel

Francúzske mesto Lyon je až do soboty dejiskom najväčšieho festivalu pouličnej iluminácie. Vlani si Francúzi túto udalosť neužili kvôli atentátom v Paríži.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Noc v Lyone spestruje farebný festival svetiel
Zdroj: TASR

Vlani, mesiac po teroristických útokoch v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis, radnica v Lyone zrušila tradičný Festival svetiel (Fete des Lumieres) a namiesto neho usporiadala pietne zhromaždenie za 130 obetí útokov.

Námestník primátora Georges Képénékian podľa webovej stránky časopisu Le Point uviedol, že po tohtoročnom júlovom atentáte v Nice sa na radnici znova diskutovalo, či sa tento rok slávnosť má konať. „Vzdať sa jej by znamenalo, že sme padli na kolená a uznali víťazstvo barbarov,“ vysvetlil.

Podľa umeleckého riaditeľa festivalu Jeana-Francoisa Zurawika je tento rok v uliciach Lyonu 42 svetelných inštalácií, ktoré vytvorili francúzski i zahraniční výtvarníci a dizajnéri.

Okrem invenčnej iluminácie fasád historických i administratívnych budov je súčasťou niektorých projektov aj svetelná alebo hudobná šou. K festivalu sa pridali aj obyvatelia mesta, ktorí do okien svojich domov a bytov dávajú lampy alebo zapálené sviečky.

Festival svetiel
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM