Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Orlica Anička sa vrátila späť na Slovensko, stihla sa už aj páriť

Samička orla krikľavého, známa pod menom Anička, sa po roku opäť vrátila domov na Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Orlica Anička sa vrátila späť na Slovensko, stihla sa už aj páriť
Zdroj: TASR

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko uviedol, že pravdepodobne priletela pod Tatry v utorok (17.4.), keď ju ochranári prvýkrát spozorovali.

„Preletela od rovníka na Slovensko za zhruba mesiac. Aj v minulosti, keď mala ešte solárnu vysielačku, prilietala práve v tomto období,“ uviedol Majko s tým, že túto samičku ochranári sledujú už piaty rok. Najprv pomocou spomínanej vysielačky, od minulého roku už má na svojom tele umiestnený len modrý hliníkový krúžok, pomocou ktorého ju dokážu rozpoznať.

„Spozoroval som dvoch jedincov, boli dosť ďaleko, ale jasne som videl ten krúžok. Sedeli asi len 70 metrov od naposledy obsadeného hniezda a v priebehu 20 minút sa až trikrát párili,“ priblížil strážca TANAP-u Peter Vrlík. Samca, s ktorým sa Anička párila, videl na mieste už o týždeň skôr. Hniezdisko sa páru kvôli veternej kalamite a jej spracovaniu zmenšilo minimálne o štvrtinu. „Keby sme nevyhlásili ochrannú zónu, už by tam skoro nič neostalo,“ zdôraznil Vrlík.

Ochranári nevedia povedať, či samec, s ktorým sa Anička párila, je ten istý ako vlani, keďže ďalších jedincov okrúžkovaných nemajú. „Jej partner v minulosti nebol odchytený, keď sme skúšali dať aj jemu vysielačku, roztrhol nám sieť. To, či došlo v jej prípade k výmene životného partnera, nevieme ani potvrdiť, ani vylúčiť. Ale tieto orly žijú monogamne väčšinou, kým nedôjde k nejakému úrazu či inej strate,“ objasnil Majko.

Anička mala solárnu vysielačku na sebe tri roky, vďaka nej monitorovali ochranári jej pohyb. Správa TANAP-u zatiaľ neuvažuje inštalovať kameru k jej hniezdu, aby ju mohli opäť pozorovať. „Už sme to raz mali, snažíme sa vymýšľať nové zaujímavé veci, momentálne máme v búdkach kamery nainštalované, na internetovej stránke je možné vidieť sokola myšiara,“ uzavrel riaditeľ Správy TANAP-u.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM