Regióny

KURIOZITA DŇA: Poznáte jazierko, ktoré v zime nezamŕza?

Zákutie, kde sa dá nájsť pokoj, majú aj priamo nad Zvolenom. Vyberte sa s nami k jazierku na Borovej hore!

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Poznáte jazierko, ktoré v zime nezamŕza?
13
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Slnečné lúče priam ťahajú do prírody a horúce dni nás nútia hľadať si príjemný chládok na oddych. Príjemný chládok a oddych môžete nájsť aj na Borovej hore, pričom pohľad na jazierko je skutočne upokojujúci. Pripomína oázu aj napriek svojej mútnej vode.

Jazierko je súčasťou Borovej hory a nachádza sa v časti Zvolena Podborová. Dostanete sa k nemu priamo popri zvolenskom arboréte, ktoré môžete v rámci oddychu zároveň tiež navštíviť.

Priamo na vrchu travertínového kopca sa vám naskytne pohľad na oázu pokoja.

Jazierko je minerálne, termálne a mierne rádioaktívne. Podľa výskumov jeho činnosťou vznikol aj samotný kopec. Silný minerálny prameň, z ktorého sa Borová hora utvorila, vyviera na temene kopca ako prameň Jazero.

V zime nezamŕza

Minerálna voda prameňa Jazero je uhličitá, sadrová a zemitá. Voda nadobúda približne teplotu vzduchu. Pozoruhodné je tiež, že v miestach početných výverov v zime nezamŕza.

V blízkosti sa tiež nachádzajú pramene Pitný a Rosenauerov, ktoré sú v súčasnosti umelo zaslepené. Práve vďaka liečivým účinkom minerálnych vôd tu boli na prelome 19. a 20. storočia zriadené mestské kúpele. Borová hora je však vzácna aj vďaka archeologickým nálezom, ktoré potvrdzujú kultový význam jazierka a kopca v dobe bronzovej. Pozoruhodným je nález bronzových šperkov – náramku, polmesiacovitého prívesku, tiež zvitku.

Borová hora s jazierkom je nenahraditeľným kultúrnym a prírodným dedičstvom, ktoré v sebe ukrýva nejedno tajomstvo. Pre Zvolenčanov by mohla byť tiež výletným miestom a priestorom na oddych. Idylu pokoja však narúšajú schátrané budovy v parku a v okolí jazera. Po odkúpení Borovej hory má však mesto Zvolen v pláne túto lokalitu zveľadiť a ponechať občanom na relax.

V OBRAZOCH: Oáza pokoja na Borovej hore
13
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM