Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Tatry zdobia majstrovské diela zo 45 ton ľadu

Deväť tímov z Európy vytvorilo na Hrebienku počas podujatia Tatry Ice Master vytváralo ľadové sochy na rôzne témy. Akciu si pozrelo vyše 19-tisíc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Tatry zdobia majstrovské diela zo 45 ton ľadu
Zdroj: TASR

Už po piaty raz sa na Hrebienku vo Vysokých Tatrách konali cez víkend neoficiálne majstrovstvá vo vyrezávaní ľadových sôch. Umelci zhmotnili v 360 ľadových blokoch, čo predstavuje 45 ton ľadu, svoje vnímanie a pohľad na tri súťažné témy.

Piatkovou témou podujatia bola svetová architektúra, ktorú najlepšie podľa poroty zvládol tím z Fínska. Obľúbená voľná téma, ktorá predstavuje to najlepšie z tvorby ľadových majstrov, sa uskutočnila v sobotu.

Druhý súťažný deň patril čisto ženskému tímu z Rakúska. Marina Hatzl a Kilian van del Velden vytvorili ľadové dielo predstavujúce súboj medzi rozumom a srdcom.

Tvorba posledného súťažného dňa s témou mýty a legendy prebiehala pod kupolou, ktorá predstavuje klimatizovaný priestor s priemerom 25 metrov.

Vytvorené diela doplnili už existujúce ľadové unikáty Tatranskej galérie ľadových majstrov. Z prvenstva sa v nedeľu tešil ruský tím. „Všetky diela prvých dvoch súťažných dní podujatia ostávajú pre verejnosť sprístupnené vo voľnej prírode, kým to počasie ich životnosti dovolí. Diela tretieho súťažného dňa budú chránené klimatizovaným priestorom pod kupolou a ponúknuté na obdiv návštevníkom až do Veľkej noci,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Andrea Žigová.

Vstup do Tatranskej galérie ľadových majstrov je denne od 9.00 do 18.30 h, rovnako to je aj pri vstupe do Tatranského ľadového dómu.

Tatry Ice Master
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM