Svet

KURIOZITA DŇA: V Číne je najväčší festival ľadu a snehu

V severovýchodnej čínskej provincii Chej-lung-ťiang sa začal tradičný Festival ľadu a snehu, ktorý je najväčší na svete. Gigantické kusy ľadu sú pastvou pre oči.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: V Číne je najväčší festival ľadu a snehu
Zdroj: TASR

Mesto Harbin sa nachádza blízko hraníc s Ruskom. Ide o pomerne mladé mesto, keďže ho vybudovali koncom 19. storočia. Má skôr európsky než ázijský štýl. Aj preto má prívlastky ako Paríž východu či Malá Moskva. V každom prípade, ide o najchladnejšie miesto v Číne, –35 stupňové teploty sú tam bežné.

A práve chladné podnebie je ideálne na miesto najväčšieho svetového Festivalu ľadu a snehu, ktorý sa začal 5. januára. S touto tradíciou začali už v roku 1963 a festival každoročne priláka státisíce turistov z celého sveta.

Najväčšie ľadové sochy na svete sú tak gigantické, že ich celková rozloha sa dá porovnať s jedným malým mestečkom. Každoročne sú tu dva hlavné výstavné priestory – Sun Island a Sun and Snow World.

Sochy sú vyrobené z ľadových blokov zo zamrznutej rieky Songhua. Na podobné ľadové festivaly môžete natrafiť aj v Japonsku, Kanade a Nórsku.

Festival ľadu a snehu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM