Monika Vengrínová Rôzne

Ľadová rapsódia na Hrebienku: 47 ton ľadu sochári opäť premenili na rozprávkový chrám

Po tom, ako český sochár František Bálek postavil na Hrebienku pre svoju vyvolenú ľadový chrám, v ktorom si povedali svoje áno, sa do Tatier vrátil znova. Ľadový dóm so šiestimi ďalšími sochármi staval zo 47 ton belgického ľadu. Trvalo im to trinásť dní.

Ilustračný obrázok k článku Ľadová rapsódia na Hrebienku: 47 ton ľadu sochári opäť premenili na rozprávkový chrám
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Minulý rok sa na nádherný chrám premenilo 28 ton ľadu. Tento raz to bolo o niečo viac a na Hrebienok 380 ľadových blokov doviezli až z Belgicka. Na dóme pracovalo sedem sochárov a v priemere päť pomocníkov, ktorí sa striedali.

Jeho autorom a projektantom je František Bálek, ktorý sa v ľadovom chráme takto pred rokom oženil. „Vlani to bolo osobnejšie, nechal som tam kus srdiečka. Dnes máme s mojou milovanou ženuškou presne na deň a hodinu ročné výročie našej svadby. Z pracovných dôvodov však nemohla teraz prísť, ale chcel by som jej poďakovať za trpezlivosť a podporu, ktorú mi prejavuje,“ prezradil Bálek a dodal, že manželstvo im funguje, aj keď sa vidia málo, nakoľko jeho práca je spojená s cestovaním. Sú však šťastní, že sú spolu.

Farebnými vitrážami si na seba uplietol bič

Tohtoročnou témou chrámu je ľadová rapsódia a okrem medveďa či kamzíka tu nechýbajú napríklad ani hudobné nástroje. Novinkou oproti vlaňajšiemu chrámu je i odlišné kompozičné rozdelenie dómu a tiež farebné vitráže.

„S nimi som si na seba uplietol bič. Dosť sme sa s tými natrápili. Najmä počasie nás ani tento rok, v úvodzovkách, nesklamalo. Bolo dosť telo a plusové teploty. Čiže to bol veľký oriešok a museli sme dosť improvizovať, ale nakoniec sme to vyriešili,“ uviedol na margo vitráží a nie práve najlepších pracovných podmienok Bálek s tým, že po skúsenostiach z vlaňajška tiež urobili monumentálnejšiu kompozíciu a všetky bloky sú čo najširšie, aby dielo čo najdlhšie vydržalo.

Minulú zimu 83 dní a 100 tisíc návštevníkov

Počas uplynulej zimnej sezóny mohli návštevníci ľadové kráľovstvo vidieť 83 dní, tento rok budú Tatranci veľmi spokojní, ak sa im podarí prekročiť deväťdesiat dní. A i keď počasie pri príprave dómu sochárom veľmi neprialo, statočne sa s tým popasovali. Vo vnútri sa nachádza chladenie, ktoré by sochy malo udržať v ľadovom stave čo najdlhšie.

A kým minulú zimu ľadový dóm navštívilo viac ako stotisíc ľudí, čím sa stal top atrakciou v Tatrách, tento rok Tatranci veria, že sa im počas tejto zimy toto číslo podarí ešte prekročiť. „Zimná sezóna je v Tatrách asi rovnako dôležitá ako letná a týmto ľadovým dómom a koncertmi v ňom, sa budeme snažiť zaujať našich návštevníkov a spríjemniť im pobyt v našich veľhorách,“ uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš a František Bálek dodal, že ak to bude čo len trochu možné a bude zdravý, určite ľadové kráľovstvo s ďalšími kolegami sochármi postaví i o rok.

ľadový chrám na Hrebienku druhé dejstvo
33
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM