Webnoviny - Svet

LAJČÁK: Do Moldavska ďalej pôjde rozvojová pomoc

WEBNOVINY.SK

Miroslav Lajčák Foto: SITA

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Moldavsko zostane jednou z krajín, kam zo Slovenska pôjde rozvojová pomoc aj po tohtoročnom zúžení zoznamu prijímateľov. Pre rok 2010 pre túto európsku krajinu Slovensko vyčlenilo 150-tisíc eur, pomáhať však bude aj prostredníctvom mikrograntov a Východného partnerstva. Konkrétny projekt pre budúci rok ešte neurčili, ak však príde veľa dobrých návrhov, Ministerstvo zahraničných vecí SR posúdi aj zvýšenie prostriedkov. Povedal to po rokovaní so svojim moldavským rezortným kolegom Iurie Leancom šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák s tým, že sa mu podarilo nájsť prostriedky tak, aby výška rozvojovej pomoci pre rok 2010 zodpovedala výške z roku 2009. „Naozaj cítim, že by sme sa mali sústrediť na odovzdávanie našich skúseností z reformy štátu, zvyšovanie administratívnej kapacity, ekonomické reformy a európsku integráciu,“ podotkol Lajčák, ktorý vidí obrovskú hodnotu Slovenska práve v tom, že aj ono si prešlo podobným demokratizačným a integračným procesom. Dodal, že už svojim moldavským partnerom odovzdal dokument, v ktorom identifikovali oblasti možnej pomoci. Leanca len dodal, že Slovensku závidí, ako skoro sa dostalo z pozície prijímateľa na pozíciu donora, no je to závisť v pozitívnom slova zmysle.

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskej integrácie Moldavskej republiky Iurie Leanca je dnes v Bratislave po prvý raz. Spolu s Lajčákom sa zhodli na tom, že treba zintenzívniť vzájomné vzťahy, pretože na ne bývalé vlády doteraz dôraz nekládli. Ako tvrdí Leanca, v Moldavsku oslavovali pád komunizmu dvakrát – raz v roku 1989 a potom minulý rok, kedy sa po prvý raz dostali komunisti do opozície. Práve oni môžu za to, že z Moldavska je najchudobnejšia krajina v Európe.

Teraz je cieľom krajiny Európska únia, pretože „Moldavsko má jasnú budúcnosť v európskej rodine, či už to bude trvať dva, tri alebo päť rokov. Dôležité je začať proces,“ vyhlásil Leanca. Začiatkom marca do Moldavska prvýkrát príde aj európska delegácia. Kým sa krajina dostane do EÚ, má pred sebou množstvo výziev. Jednou z nich je aj tzv. zamrznutý konflikt okolo Podnesterska. Leanca to označil za veľký problém, ktorý však nie je len moldavským problémom. Zároveň ocenil jasný postoj Slovenska. Lajčák totiž vyhlásil, že Slovensko podporuje hľadanie riešenia. Podnestersko je časťou Moldavskej republiky, no historicky, kultúrne ani jazykovo k sebe nepatria. Je fakticky samostatným štátom, samostatnosť vyhlásilo v roku 1992, no doteraz ho neuznal jediný štát alebo medzinárodná organizácia. V Podnestersku sa sústreďuje obchod so zbraňami.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM