Zo Slovenska

Láka vás práca sprievodcu? Svetový deň približuje toto povolanie bezplatnými prehliadkami

Pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov v cestovnom ruchu sa v tomto roku uskutočnia bezplatné prehliadky v 11 mestách na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Láka vás práca sprievodcu? Svetový deň približuje toto povolanie bezplatnými prehliadkami
Zdroj: TASR

Ide v poradí už o 14. ročník takéhoto podujatia. Jednotlivé akcie v rámci neho budú prebiehať do soboty 25. februára. „Raz do roka si dávajú sprievodcovia osobný záväzok prezentovať túto krásnu, ale náročnú prácu spôsobom, ktorý je dostupný pre každého. Jednoducho, poskytujú sa prehliadky mesta zdarma,“ opísal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda Slovenskej spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR) Marián Bilačič.

Na Svetový deň sprievodcov, ktorý pripadá na utorok 21. februára, sú naplánované prehliadky v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Následne v sobotu 25. februára si ľudia môžu vybrať z bezplatných prehliadok v Bratislave, Košiciach, Levoči, Liptovskom Mikuláši či v Martine, Skalici alebo Trnave.

Napríklad v Liptovskom Mikuláši to bude pešia prehliadka mesta s témou Mikulášski židia, v Levoči pôjde o prehliadku mesta s témou Pradávne príbehy a v Skalici môžu záujemcovia spolu so sprievodcami vstúpiť do historických pamiatok, napríklad do Rotundy sv. Juraja či do Mlyna bratov Pilárikovcov.

Bezplatné prehliadky miest sa pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov konajú od roku 1990. Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu koordinuje toto podujatie na Slovensku pravidelne od roku 2004. Za toto obdobie celkovo 665 sprievodcov uskutočnilo prehliadky pre 21 468 turistov na Slovensku.

Svetový deň sprievodcov sa pripomína každoročne 21. februára, keďže v tento deň v roku 1985 vznikla Svetová federácia asociácií turistických sprievodcov (WFTGA). Dnes združuje viac ako 200.000 kvali­fikovaných sprievodcov zo 70 krajín sveta.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM