Správy Regióny

Lanovka na Kamzík po veternej smršti opäť denne premáva

Prudký vietor, ktorý zasiahol v minulom týždni Bratislavu, spôsobil poruchu obľúbenej lanovky v Novom Meste. Počas uplynulého víkendu ju však opravili.

Ilustračný obrázok k článku Lanovka na Kamzík po veternej smršti opäť denne premáva
7
Galéria
Zdroj: Bratislava - Nové Mesto

Sedačková lanová dráha zo Železnej studničky na Kamzík v bratislavskom Novom Meste po neplánovanej dočasnej odstávke opäť premáva.

Opäť v prevádzke

Tú spôsobila minulotýždňová veterná smršť spojená s búrkou, ktorá okrem iného spôsobila vyhorenie hlavného rozvádzača na Kačíne a pád niekoľkých stromov na elektrické vedenie. „Počas víkendu sa problém podarilo odstrániť a lanovka už je v prevádzke,“ uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Lanovka tak opäť môže prevážať návštevníkov každý deň v čase medzi 10:00 a 18:00 hod.

Pôvodná lanovka začala premávať 11. júla 1972 a jej prevádzka sa skončila v roku 1990. Ako uvádza mestská časť na svojej webovej stránke, koncom januára 2005 odkúpilo nehnuteľnosť, teda pozemky aj stavby, za vtedajších 19,5 milióna korún hlavné mesto, ktoré stavbu následne zverilo mestskej časti, tá ju zrekonštruovala za 32 miliónov korún. Lanovku opätovne do prevádzky uviedli 30. septembra 2005 vtedajší primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský a starosta Nového Mesta Richard Frimmel. Lanovka bola zároveň v roku 2008 zaradená medzi pamätihodnosti mestskej časti a navrhnutá na vyhlásenie za Národnú technickú pamiatku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM