Webnoviny - Svet

Latinskoamerickí lídri budú diskutovať o Haiti

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

QUITO 9. februára (WEBNOVINY) – Prezidenti a ďalší vysokí predstavitelia štátov Latinskej Ameriky sa v utorok stretávajú na summite, na ktorom budú diskutovať o pomoci zemetrasením zdevastovanom Haiti. Hlavným hosťom konferencie bude haitský prezident René Préval. Ten v pondelok opustil metropolu Port-au-Prince a namieril si to do ekvádorského Quita.

Okrem Prévala na podujatí zorganizovanom Úniou juhoamerických štátov (UNASUR) zúčastnia aj dvaja regionálni rivali – kolumbijský proamerický prezident Álvaro Uribe a ľavicový autoritársky líder Venezuely Hugo Chávez. Haitský prezident ešte pred začatím summitu vyhlásil, že je pripravený „prezentovať potreby a priority Haiti po katastrofe“.

Míting zorganizovalo súčasné ekvádorské predsedníctvo UNASUR a prezident krajiny Rafael Correa. Ten navštívil Port-au-Prince ešte v januári, aby dohliadol na odovzdávanie humanitárnej pomoci. Pozvanie prijal aj prezident Peru Alan García a paraguajská hlava štátu Fernando Lugo. Ďalšie krajiny ako Argentína alebo Brazília však do Quita pozvali len svojich ministrov zahraničných vecí, alebo iných predstaviteľov exekutívy.

Summit v Ekvádore pravdepodobne poznačia viaceré konflikty. Takzvaná Bolívijská aliancia (ALBA), ktorá združuje „socialistické“ krajiny ako Venezuela, Ekvádor, Kuba alebo Nikaragua, nesúhlasia s vyslaním 20 tisíc amerických vojakov na Haiti. Armáda Spojených štátov má podľa Washingtonu dohliadať nad poriadkom v krajine a zabraňovať rabovaniu, Chávez však USA podozrieva z pokusu o „vojenské obsadenie“ ostrova.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM